Nagyszerű kezdeményezés a koreai kulturális alap, a CJ Culture Foundationé: megalapították a CJ Picture Book Awardot (http://cjbook.org/english/main.php) , hogy izgalmas, új tehetségeket fedezzenek fel és segítsék megjelenésüket – így támogatva a gyerekkönyvkiadást világszerte.

100 pályaművet választottak ki New Publication kategóriában és 50-et Illusztráció kategóriában.

A  New Publication kategóriában olyan könyvek vehettek részt, amelyek az utóbbi három évben jelentek meg, az Illustration kategóriába pedig eddig meg nem jelentetett illusztrációkat lehetett beküldeni, ebből válogatták ki  koreai szakemberek a 100, valamint 50 továbbjutó munkát. A második körben már egy szakmai zsűri nézte át az anyagot, és osztotta ki a díjakat – mindkét kategóriában 5-5 pályamű kaphatott díjat. Ez illusztrátorok részére pénzjutalom, a könyvek esetében pedig kiadott példányokat vásárolnak meg és juttatnak el a társadalom legelesettebb rétegeihez, hogy ők is élvezhessék a minőségi képeskönyveket.A New Publications-díjakat a spanyol Casualidad (Barbara Fiore Editora, írta Pepe Monteserín, illusztrálta Pablo Amargo), a svájci Die grosse Flut ( SJW Schweizerisches Jugendschriftenwerk, válogatott szerzők, illusztrálta: Nina Wehrle, Evelyne Laube), a spanyol El mar y otras cosas de las que también me acuerdo ( Thule Ediciones, írta és illusztrálta: Mónica Gutiérrez Serna), a francia Les poings sur les îles ( Editions du Rouergue, írta: Elise Fontenaille, illusztrálta: Violeta Lopiz), és végül az olasz L’Ombra e il Bagliore ( Orecchio acerbo, írta: Charles Dickens, illusztrálta: Fabian Negrin) nyerték el.

A válogatás sem kevésbé illusztris: szerepel például az I Want My hat Back Jon Klassentől a Candlewick kiadásában, a Tine Mortier írta- Kaatje Vermeire illusztrálta gyönyörű Mare en de dingen a belga Eenhoorntól, és természetesen Kárpáti Tibor, a Roham folyóiratban már megjelent, de Franciaországban, az Editions MeMo jóvoltából könyvben is elérhető Code De la Route ( megtekinthető itt: http://www.editions-memo.fr/Code-de-la-route) . Gratulálunk Tibornak, a győzteseknek és mindenkinek, aki részese lehet ennek a nagyszerű válogatásnak.

Az Illusztrációs kategória díjazottjai idén: Valerio Vidali és Jennifer Uman (Olaszország), Doris Freigofas (Németország), Nina Wehrle és Evelyn Laube Svájcból, a japán Obamu Komatsu, és Santiago Solis Montes de Oca Mexikóból.

Valerio és Jennifer igazán nem panaszkodhat – a bolognai Illustrators Exhibition alkalmával igen meleg méltatásban részesültek az oda eljuttatott pályaműveikért (lásd: http://csodaceruza.hu/?p=3806), és néhány napja hirdették ki, hogy a portugál Ilustrarte fődíját is ő kapta. Nina Wehrle és Evelyn Laube szintén díjazottak a portugál versenyen és itt, a könyves kategóriában is. Gratulálunk az illusztrátoroknak!

Sajnálatos azonban, hogy az immáron hagyományossá vált kiállítást egyelőre szponzorációs nehézségek miatt a koreai szervezők nem tudják létrehozni.

További információ: http://cjbook.org/english/board/notice_list.php