Több mint 500 pályamű érkezett az E.ON Hungária EnergiaKaland elnevezésű, fiataloknak szóló pályázatára, mely a szolgáltató azonos nevű oktatási programjának része. Az oktatási program idén kibővült, fordulóponthoz érkezett: legújabb része, a „Kalandos történetek Energiaországból” című mesekönyv és foglalkoztató füzet az óvodás korú gyerekeket ismerteti meg az energiával és az olyan hozzá kapcsolódó fogalmakkal, mint például az energiatudatosság.

eon1
Az E.ON 2008-ban indította útjára EnergiaKaland elnevezésű oktatási programját, mely a fiatalok körében hivatott meghonosítani az energiatudatos gondolkodásmódot, hogy felnőve már életük természetes részének tekintsék a felelős energiafelhasználást. Idén három korcsoportban pályázhattak a gyerekek. „A feltörekvő generáció nagyon fontos az E.ON számára és egy globálisan gondolkodó vállalat a támogatási programjában kitartó, elkötelezett, hosszútávú programokat céloz. Az EnergiaKaland programunk, valamint a hozzá kapcsolódó pályázat is ilyen. És azért alkalmas nagyon is e célok elérésére, mert játszva tanít. Mi az E.ON Hungária Csoportnál úgy véljük, hogy ezeknek a kérdéseknek a mindennapokban is ott van a helye: az óvodákban, az iskolákban, a fiatalok gondolataiban. Hiszen a felelős energiafelhasználás, a fenntarthatóság közös jövőnk záloga, életünk elengedhetetlen része.” – foglalta össze a program és pályázat célját a díjátadón Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese.

eon3Az energiaszolgáltató a díjkiosztón mutatta be az EnergiaKaland oktatási program legújabb darabját is, amelynek köszönhetően már nagyon korán, az óvodában elkezdhetik az ismerkedést a gyerekek az energiával és annak tudatos felhasználási módjaival. A „Kalandos történetek Energiaországból” című kötet létrejöttében több szakmai közreműködő vett részt, hogy a gyerekek számára is hasznos és élvezetes anyag születhessen. Dr. Bátorfiné Jeles Anna, az EnergiaKaland program Energiakuckó szakértője szerint fontos, hogy minél több pedagógus tisztában legyen vele, hogy az E.ON-nak köszönhetően már kiskorban adott a lehetőség a gyerekek edukálására és ehhez a pedagógusok aktív segítséget kapnak. „Az EnergiaKalandból pedig az óvodapedagógusok sem maradnak ki, hiszen az oktatási segédanyagot és a mesekönyvet, az E.ON, kérésre biztosítja számukra” – tette hozzá a pedagógus szaktanácsadó.

„Az energiatudatossággal kapcsolatos ismeretek átadását a legújabb generációknak nem lehet elég korán kezdeni. Ez a gondolat vezérelte az E.ON EnergiaKaland oktatási program szervezőit, amikor úgy döntöttek, hogy egy mesekönyvet jelentetnek meg az óvodások számára, amely egy hiánypótló kiadvány. Az E.ON Hungária Facebook oldalán már három éve elérhető egy online mesekönyv-alkalmazás „E.ON Energiamesék” címmel. Ennek folytatása a most nyomtatásban is megjelent könyv és a facebookon megújult mesekönyv-alkalmazás. Az energia világa egy olyan téma, aminek nincs mese szakirodalma, óvodások számára még számtalan megismerési lehetőséget tartogató, kiaknázatlan lelőhely, műfajában valószínűleg ez az első mesekönyv. Az pedig biztos, hogy nagyon ritkán dolgozzák fel korunk ennyire fontos kérdéseit ilyen, a kicsik számára is érthető formában” – mondta el a könyvről Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária kommunikációs vezetője.

eon4

Szekeres Nóra már évek óta zsűritagként vesz részt a pályázatok elbírálásában. Elmondása szerint háromgyerekes édesanyaként ő maga is sokat tanul a zsűrizés során, és ezt a tudást igyekszik otthon is hasznosítani. „Felelős energiafelhasználás, fenntarthatóság – bonyolultnak tűnő kifejezések ezek, ennek ellenére az EnergiaKaland programnak sikerült bebizonyítania, hogy a legfiatalabbaknak sem okoz gondot megérteni őket. Idén is számos fantáziadús nevezés érkezett.”

 

A nyertesek:

korcsoport: óvodások (3-6 éves korosztály) – csoportos

Szapáry úti Óvoda, Szolnok

  1. Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai 2. számú Tagóvoda, Pécs

III. Pécsi Nyugati Városrészi Óvoda Magyar Lajos Tagóvodája, Pécs

Különdíj: Szent II. János Pál Óvoda – Makett, Budapest

 

  1. korcsoport: 1-4. évfolyam, általános iskolások –egyéni

Leopold Andor Milán – Marianum Német Nemzetiségi nyelvoktató általános iskola, Érd

  1. Bán Adrienn – Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Budapest

III. Bocsi Jázmin Hanna – Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény, Balatonkenese

Különdíj: Bak Flóra Márta – Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged

Különdíj: Debreceni Benedek Elek Általános Iskola, Debrecen

 

III. korcsoport: 5-8. évfolyam, általános iskolások – Külön díjaztuk a meséket/történeteket és a képregényeket

Mese/történetek díjazottak:

Perényi Hajnalka – Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged

  1. Kolda Nikolett – Budai-Városkapu Iskola, Pécs

III. Fazekas Roland – Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Herend

Különdíj: Kovács Márk – Gödi Németh László Általános Iskola, Göd

Különdíj: Vida-Szűcs Gellért – Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged

Képregény:

Éva Zsófia – Mohács térségi ÁMK Széchenyi István Állt. Iskola, Mohács

  1. Gál Eszter – Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola, Császár

III. Vámi Milán Máté – Móricz Zsigmond Általános Iskola, Dunaújváros

Különdíj: Bölcsföldi Bianka – Munkácsy Mihály Általános Iskola, Székesfehérvár

 

A legjobb pályázatok készítőit az E.ON nagy értékű ajándékokkal, könyvutalványokkal, illetve környezettudatos eszközökkel és játékokkal díjazta. A pályázatban segítséget nyújtottak az EnergiaKaland oktatási program anyagai.

 

www.energiakaland.hu

www.facebook.com/eonhungaria