Sokan olvasatlanul dobjuk a szemétbe a postaládánkban várakozó kéretlen küldeményeket. De belegondolt már valaki is abba, hogy vajon van-e olyan gyerek, aki, ha nem lenne ez az ingyenes levélszemét, nem jutna hozzá más olvasnivalóhoz?

matthewflores
Matthew Flores Ron Lynch fotóján, amit a Facebookon is megosztott. „Egyszerűen csak olvasni akar” – írta mellé Lynch.

Matthew Flores 12 éves kisfiú az Utah állambeli Sandyből, és igazándiból nem különbözik a többi vele egyidős gyerektől.
Szeret legózni, de a legjobban olvasni szeret. Olvasni pedig bármit, ami elé kerül: újságokat, szórólapokat, hirdetéseket.
Akkor tett viszont szert nem várt hírnévre, amikor a postaládájánál ingyenes szóróanyagokat olvasott, olyanokat, amiket a legtöbb ember a szemétbe dobna. Így találkozott a postással, Ron Lynch-csel, akitől megkérdezte, van-e bármilyen ingyenes hirdetési újság nála, amit elolvashatna.
Az érdeklődő postás kérdésére elmondta, hogy otthon sajnos nincs saját könyve, és nincs pénzük arra sem, hogy a könyvtár felé menő buszra a jegyet ki tudja fizetni.
Lynch, a postás közzétett egy fotót a Facebook-oldalán Matthewről, és arra kérte a barátait, hogy küldjenek könyvet a gyereknek.
„Én gyerekként sok könyvet kaptam, és most itt az ideje, hogy segítsünk máson”, írta. „A legtöbb gyerek mindenféle elektronikus kütyüt szeretne. Úgyhogy jó látni, hogy ő olvasni akar, és látni kellett volna mindenkinek, hogy felragyogott, amikor azt ígértem neki, hogy segítek.”
Lynch azt gondolta, 10-20 barátja fog küldeni pár könyvet, de ehelyett Angliától kezde Ausztrálián át egészen Indiáig értesültek a hírről és küldtek könyveket.
„Mikor azt mondták: ezeket a könyveket neked hoztuk, azt hittem, elnéztek valamit”, mondja Matthew. „De nem, tényleg nekem hozták.”

Az ABC Eyewitness című műsora egy kisfilmet is készített Matthewről és segítőiről, amit itt lehet megnézni.
Matthew büszke a növekvő gyűjteményére, és azt mondja, mindet el akarja olvasni. „Imádok olvasni, szórakoztat és nagyon izgalmas”, mondja. „És okosabb is leszel tőle.”

Szívesen megosztaná a könyvtárát más gyerekekkel is, de egyelőre nincs különösebb terve. Egyszerűen csak nagyon boldog!