Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyermek vett részt a gyermekek világnapja alkalmából rendezett ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen kedden az Országház felsőházi termében.

Kardalus Áron, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola tanulója kérdést tesz fel az ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen a Parlament Felsőházi termében 2015. október 14-én. A rendezvényen Magyarországi településekről és a határon túlról 300 gyermek vett részt. MTI Fotó: Soós Lajos
Kardalus Áron, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola tanulója kérdést tesz fel az ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen a Parlament Felsőházi termében 2015. október 14-én. A rendezvényen Magyarországi településekről és a határon túlról 300 gyermek vett részt. MTI Fotó: Soós Lajos

A gyerekeket és fiatalokat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta.
A diákok kérdései és javaslatai egyebek mellett az oktatás, a környezetvédelem, az iskolai közétkeztetés, a sportolási lehetőségek, a határvédelem és a honvédelem témaköreit érintették, valamint felmerültek az Európai Uniót érintő és a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.
A rendezvényen a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket az illetékes politikusoknak, államtitkároknak és szakembereknek.
Egy 12 éves lány arra volt kíváncsi, hogyan segíti a magyar kormány a kárpátaljai magyarokat. Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormány több programcsomagot is kidolgozott, ilyen többek között a kárpátaljai magyar pedagógusok, a művészeti és zeneiskolákban tanítók, lelkészek és hittan oktatók bérének kiegészítése, valamint a családokat segítő oktatási-nevelési támogatás.
A génmódosított élelmiszerekről szóló kérdésre Nagy István Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: Magyarországon szigorú ellenőrzéseken mennek át az élelmiszerek, így aki tudatosan magyar terméket választ, annak asztalára nem kerülhet génmódosított termék.
Simicskó István honvédelmi miniszter a határvédelemről szólva egy 18 éves mezőtúri diák kérdésére válaszolva elmondta: jelenleg hatezer tartalékos katona van Magyarországon, s a jövőben a tartalékos-rendszer szélesítésére törekszenek.
A Felsőzsolcáról érkezett diák arról szeretett volna többet megtudni, hogy miért nincs több ifjúsági- és gyermekműsor a közmédiában és miért nem közvetítenek több színházi előadást. Vass Ágnes, a Médiatanács tagja kifejtette: a közmédia csatornáin egyre több érdekes és értékes gyermek- és ifjúsági műsor látható, s példaként említette az M2 csatornát, amely egész nap kisgyerekeknek szóló meséket sugároz, valamint a március óta működő Petőfi Televíziót, amely a 16 éven felettieknek kínál zenei és más kulturális műsorokat.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egy ötödikes fiú droghasználat elkerülésére vonatkozó kérdésére kiemelte: a drogmegelőzési stratégia célja 2020-ra minimum szintre csökkenteni a droghasználatot. A dizájner drogokról szólva hozzáfűzte: ezek a legveszélyesebbek, mert teljesen bizonytalan összetételűek és hatásúak.
A kormány számos intézményt hozott létre annak érdekében, hogy krízis, vagy veszély esetén a gyermekek ne érezzék magukat egyedül és legyen kihez fordulniuk. Az iskolákban működő pszichológus vagy gyermekvédelmi szakemberen kívül a gyermekvédelmi szolgálat és az oktatási jogok biztosa is segítséget tud adni, valamint az Igazságügyi Hivatal munkatársai is elérhetőek egy ingyenesen hívható telefonszámon – fejtette ki Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár a diákok jogaival kapcsolatos felvetésre.
Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedések segítik az oktatási intézményeket a mindennapos testnevelés lebonyolítására, Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára elmondta: egy felmérés eredményeképpen költségvetési forrásból eddig kétszer 9 milliárd forintot biztosítottak tornatermek és tanuszodák építésére.
Egy 17 éves fiatalember azt szerette volna tudni, hogy mikor lesz a közlekedés teljes mértékben akadálymentes Magyarországon, egy diáklány az iskolák szelektív hulladékgyűjtésbe való bekapcsolásáról érdeklődött, de szó esett a kettős állampolgárságról, a fogorvosi vizsgálatokról, és arról is, hogy a miniszterelnök miért szereti a focit. (MTI)