Pekingi utazásra várja a magyar fiatalokat a Konfuciusz Intézet

A kínai nyelv és kultúra iránt érdeklődők számára hirdet pályázatot az ELTE Konfuciusz Intézet. A fődíjért, a kétszemélyes pekingi utazásért versengők két, a kínai kultúrával kapcsolatos téma közül választhatnak, dolgozataikat május 12-ig várja a kiíró.

A kínai nyelv és kultúra népszerűsítése érdekében írt ki pályázatot 2010 tavaszán a Kínai Népköztársaság hivatalos magyarországi kulturális intézménye, az ELTE Konfuciusz Intézet. Az elsősorban fiatalok részére meghirdetett verseny célja egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt a kreatív ötletek feltérképezése, az intézet ugyanis arra is javaslatot vár, hogyan lehetne a kínai nyelvet terjeszteni Magyarországon.

Az ELTE Konfuciusz Intézet Kína hivatalos kulturális intézménye Magyarországon, amely 2006 decemberében alakult meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatásával. Az intézet elsődleges célja, hogy nyelvtanfolyamok, kulturális és tudományos programok szervezésével, könyvek, tananyagok kiadásával, tanácsadással népszerűsítse a kínai nyelvet és kultúrát, s hozzájáruljon a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséhez. A Konfuciusz Intézet elsődleges feladatai közé a nyelvismeret terjesztése, nyelvvizsgák megszervezése, előadások szervezése és megtartása tartozik, ugyanakkor számos rendezvényre várják a kínai kultúra iránt fogékony érdeklődőket: gálaműsort, hangversenyt, filmvetítéseket szerveznek. A regionális központoknak köszönhetően a budapesti intézet szakmai felügyeletével már nemcsak Budapesten tanulhatnak kínaiul a magyarországi érdeklődök; az intézmény kihelyezett nyelvtanfolyamokat indít Debrecenben, Szegeden és Veszprémben, 2009 őszétől pedig Kecskeméten Konfuciusz Tanterem működik a Bolyai Gimnáziumban.

Egyre többen tanulnak kínaiul

Magyarországon a kínaiul tanulók száma folyamatosan növekszik mind a felsőoktatásban, mind magánúton. Jelenleg négy felsőoktatási intézményben tanítanak kínait: az ELTE Konfuciusz Intézete mellett a BGF Külkereskedelmi Főiskolai Karán, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán és a Corvinus Egyetemen. A nyelvtanulás mellett a személyes élmények is fontos szerepet játszanak a kultúra megismerésében, ennek támogatására például állami ösztöndíjjal évente mintegy 15 diák utazhat Kínába, s egyre több diák kerül ki Kínába nem állami ösztöndíjjal is. Kína a hivatalos nyelvvizsgán legjobban szereplő két-három főnek ösztöndíjat biztosít, s az EU-Kína partnerség keretében is folyik diákcsere.

–    Az átlagember Magyarországon az olcsó árúkat és a kifőzdéket ismeri meg Kínából, a kulturális élet terén pedig a cirkuszt és a pekingi operát említi. Egyre több fiatal és a gazdasági életben dolgozó ismeri fel ugyanakkor azt is, Kína maga milyen hatalmas jelentőséggel bír a globális gazdaság vagy akár a globális kultúra terén, a magyar társadalom pedig egyre nyitottabbá válik a keleti kultúrák iránt, így hamarosan még többen keresik majd a kínai kulturális programokat vagy éppen a nyelvoktatást – vallja Szentmártoni Lívia, az ELTE Konfuciusz Intézet kulturális programigazgatója.

Pekingi utazás

A május 12-ig tartó pályázat elsődleges célja, hogy minél több fiatal (középiskolás, egyetemista) vagy Kína iránt érdeklődő találkozzon, ismerkedjen meg a kínai kultúrával. Ezért a verseny részvevői két téma közül választhatnak: arról kell dolgozatot írniuk, hogy hogyan látjuk mi Magyarországon a kínai kultúrát vagy arról, hogyan jelenik meg a kínai kultúra Magyarországon. A pályázat arra a kérdésre is választ adhat, milyen módon lehet a kínai kultúrát és nyelvet Magyarországon terjeszteni.

A maximum 20 oldalas írásokat (12-es betűmérettel, 1,5-ös sortávolsággal) május 12-én 20 óráig adhatják fel a pályázók a ELTE Konfuciusz Intézet, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F; I/16. címre (kapcsolattartó: Szentmártoni Lívia) vagy a következő e-mail címre: palyazat@iranykina.hu.

A beérkezett anyagokat az intézet munkatársaiból álló szakmai zsűri bírálja el, a döntéshozatalban részt vesz Vágó István televíziós kvíz-műsorvezető is. Az eredményhirdetésre 2010. május 18-án sajtótájékoztatón kerül sor. A nyertes pályázó 2 fős pekingi utazást kap, melynek része a 2010-es sanghaji világkiállításon való látogatás is. A pályázat részletei, valamint további információk a www.iranykina.hu weboldalon találhatóak.