Pásztor Petra 8 éves
Pásztor Petra 8 éves
Erdei Dominik 7 éves
Erdei Dominik 7 éves
Krész Anna 9 éves
Krész Anna 9 éves
Oravecz Gergő 8 éves
Oravecz Gergő 8 éves
Őrsi Janka Alexandra 8 éves
Őrsi Janka Alexandra 8 éves

 

Czövek Antónia (9 éves): A KIRÁLY BÁNATA

Történetem egy királlyal kezdődik. Az a király olyan bánatos volt, hogy három királyságnak jutott volna belőle. Négy országban kihirdették, aki meg tudja gyógyítani, hatalmas jutalom üti a markát. Másnap jöttek doktorok, papok, varázslók, de egyikük sem tudta meggyógyítani. Meghallotta ezt egy macska is, el is indult szerencsét próbálni. Ő ugyanis tudta a király bánatát. Soha nem hallott zenét, sem muzsikát.

A macska három királyságon át elérkezett a negyedikhez. Egy baj volt csupán, rengeteg kutya élt ott. Így a macska házról házra ugrált, sétált a háztetőn, el is érkezett a királyhoz. Fogta régi hegedűjét, elkezdett muzsikálni. Olyan szépen, hogy a király azonnal táncra perdült. Odaadta a fele országát, még egy palotát is. A macska még most is boldogan él.

 Szabó Kira (10 éves): A MACSKAHERCEGNŐ

Egyszer Volt, hol nem volt, volt egyszer egy öreg király. Annak volt egy gyönyörű leánya. Egy nap elment az erdőbe sétálni. Találkozott egy boszorkánnyal. A banya átvarázsolta egy macskává. Elmondta neki, hogy csak akkor változhat vissza, ha egy ifjú dalia hegedűn zenél neki. Teltek, múltak az évek, sok ifjú jött szerencsét próbálni, de egyikőjüknek sem sikerült. Egy nap azonban egy szegény legény is meghallotta a hírt, és azon nyomban fogta a hegedűjét, elbúcsúzott édesanyjától, és elment a királyhoz. Ott ült a hercegnő is az apja ölében. A király ezt mondja a legénynek:
– Gyerünk, kezdd el!
A legény neki is kezdett. Olyan szép, olyan gyönyörű volt a hegedű hangja, hogy a király szeméből egy könnycsepp hullott le. Mondta is:
– Ennél gyönyörűbbet még nem hallottam! Tiéd lesz a fel királyságom és a leányom.
A legény megcsókolta a leányt, és abban a pillanatban átváltozott önmagává.
Össze is házasodtak, lett nagy lakodalom, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Itt a vége, fuss el véle, aki tudja, az mesélje.

 

Szepesi-Trenka Gréta (8 éves): AZ ELVARÁZSOLT MACSKA

Hol volt, hol nem volt egy macska. Egyszer egy boszi átvarázsolta királyfivá. A faluban volt egy gazdag ember. Olyan önző volt, hogy csak no. A királyfinak az volt az átka, hogy éjfélkor ismét macska lesz. Ez addig tart, amíg egy leány meg nem csókolja. A gazdag embernek volt egy lánya és annak olyan hegedűje, hogy aki meghallja a hangját, táncolni kezd. A királyfival nagyon összebarátkoztak. A boszi éktelen haragra gerjedt , amikor megtudta. Egyszer a lány megcsókolta a királyfit, s az átváltozott macskává. Ha át nem  változott volna, az én mesém is tovább tartott volna.

 

Őrsi Janka Alexandra: A SZOMORÚ KIRÁLY

Élt egyszer egy király, akit nagyon szeretett a népe, szegények és gazdagok is. a királynak volt egy macskája és egy hegedűje. Mikor a király szomorkodott, a hegedűs macska nevettette meg. Egyszer nagy baj Mtörtént. Ellopták a muzsikus macskát. Keresték mindenhol. Átkutattak erdőt-mezőt, de hiába. A macska kalandokra vágyott, vette a tarisznyáját és útra indult. A királynak volt egy juhásza, aki gyanította, hogy hova mehetett a király kedvence.
– Felséges királyom! Tudom, hogy hol lehet az a mihaszna jószág. Átsétált a görögökhöz, a tengerpartra!
Éktelen haragra gerjedt a király. Meg is parancsolta a katonáinak, hogy háborúzzanak. Végül visszaszerezték a macskát és a hegedűt. A macska azzal a feltétellel ment vissza a királyhoz, hogy az udvari szabó varr neki egy kék fürdőnadrágot. A király teljesítette a kedvenc zenésze kérését. A juhászfiút gazdagon megjutalmazta a nyomravezetésért, hozzáadta a lányát, és nagy lakodalmat csaptak.
Minden nyáron a görögöknél nyaraltak, és esténként a kék fürdőnadrágos macska muzsikált nekik a tengerparton.

 

Pásztor Petra (8 éves): A SZOMORÚ KIRÁLY

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy szomorú király. Kihirdették, hogy aki felvidítja, azé lesz a lánya keze és a fele királysága. Sokan jelentkeztek, de senki nem tudta felvidítani. Már kezdett ettől még szomorúbb lenni, amikor jött egy macska. Olyan szépen hegedült, hogy a király felvidult és táncra perdült. Kicsit szomorú lett a királylány, hogy egy macska lesz a férje, de amikor megcsókolta, egy szép herceg lett belőle. Mindenki nagyon vidám és boldog lett. Nagy lakodalmat csaptak. Máig is élnek, ha meg nem haltak.