A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár gyermekrészlege

Könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények, levéltárak pályázhatnak összesen 5,9 milliárd forint értékben kulturális fejlesztési célokra az Új Széchenyi Terv Tudomány – Innováció Program keretében meghirdetett öt pályázaton.

A vissza nem térítendő támogatásokról szóló pályázatok keretösszegét az Európai Unió és a hazai költségvetés biztosítja.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 1,5 milliárd forint fordítható a közművelődési intézmények, irodalmi emlékházak és tájházak részére meghirdetett, Építő közösségek – Közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos, a kompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában című pályázatra, amelynek első ütemében 700 millió forintra lehet pályázni március 14-ig.
A megyei, városi, települési és iskolai könyvtárak számára meghirdetett Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése Tudásdepó-Expressz elnevezésű pályázat célja a könyvtárak oktatási-képzési szerepének és a könyvtárak együttműködésének erősítése. A pályázat keretösszege 1,6 milliárd forint.
A könyvtárak számára meghirdetett Tudásdepó-Expressz – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című program a könyvtárak minőségi szolgáltatásainak kialakítását és az olvasáskultúra fejlesztését támogatja. A pályázat keretösszege 1,3 milliárd forint, az elnyerhető támogatás összege 10-50 millió forint pályázatonként. A beadásra február 17-től április 30-ig van lehetőség.
A Tudásdepó-Expressz – Országos könyvtári szolgáltatások bővítése, fejlesztése az oktatás és a képzés támogatásának fejlesztése érdekében című pályázat célja egy országos elektronikus dokumentumküldő rendszer létrahozása, amely biztosítja a könyvtári dokumentumok elektronikus úton történő gyors elérhetőségét. A felhívásra az Országos Dokumentumellátó Rendszer könyvtárai és a kulturális örökség digitális megőrzését biztosító archívum pályázhat 20-250 millió forint közötti összegre.
A fejlesztés másik fő céljára, az országos olvasáskultúra fejlesztésére több mint 300 millió forint jut. Kiemelt célcsoport a gyermek- és ifjúsági korosztály, valamint a leszakadó térségek felnőtt lakossága. A pályázat összértéke 588 millió forint, a dokumentáció benyújtása február 6-tól április 23-ig történhet.
A Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése elnevezésű pályázat a múzeumok, valamint a levéltárak közösségi szerepének erősítését, a kulturális tudatosság és kifejezőkészség növekedését tűzte ki célul a kreativitást fejlesztő oktatótermek, látványtárak és virtuális pontok kialakításával. A támogatás keretösszege 865 millió forint. A pályázatokat március 30-ig lehet benyújtani. (MTI)