Az Aranyrajzszög díjak és a Zene szemeimnek díjak átadásával, illetve a két pályázathoz kapcsolódó kiállítások megnyitójával kezdődött meg a Graphifest design fesztivál péntek este a budapesti Design Terminálban.

A Graphifestet, illetve a fesztiválhoz kapcsolódó pályázatokat hagyományosan két szakmai szervezet, az Aranyrajzszög Társaság (ART) és a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) szervezi és írja ki minden évben – emlékeztetett a kiállítás-megnyitó előtt a Design Terminál kreatív igazgatója.
Ács Zoltán elmondta: az Aranyrajzszög pályázatra beérkezett munkákból 120-at – többek között arculatterveket, csomagolás-, kiadvány-, termékdizájnokat és könyvterveket – mutatnak be, míg a MATT által a Liszt-bicentenárium alkalmából meghirdetett Zene szemeimnek című pályázatra beérkezett 190 grafika közül 50 lesz látható november 20-ig.
A Graphifest részeként Ország, város címmel november 18-án délután Design Fórum tartanak, ennek során két előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében az országimázs és -arculat témakörét vitatják meg a meghívott előadók és vendégek – közölte Ács Zoltán.
Az Aranyrajzszög díjak közül a kiállítás-megnyitó után az életműdíjat Ducki Krzysztof, a Kulturális díjat Herbszt László, a Szuverén Tervezőgrafika Díját Németh Gyula, Az utóbbi évek tervezőgrafikai tevékenységéért díjat Kóthay Gábor, Az év grafikai stúdiója díjat a Café Design, A magyar tervezőgrafikáért díjat pedig Csegezi Tamásné vehette át.
A Zene szemeimnek pályázaton a MATT szakmai díját Szabó Andreának ítélte a zsűri Papírhangok című munkájáért, míg a MATT különdíjaival Koroknai Kirát (Liszt 200) és Serfőző Pétert (Liszt zeneművek grafikai vizualizációja) jutalmazták.