Az Agave Kiadó elsősorban a krimi- és fantasy könyvek kiadójaként ismert a magyar könyvpiacon, ám ebben az évben kínálatuk a gyerekirodalom felé is bővült, méghozzá egy külföldön már régóta népszerű sorozattal.
A Mr. Men füzetek első darabját 1971-ben írta Charles Roger Hargreaves angol gyerekkönyv író és illusztrátor. A legenda szerint a figurák úgy születtek, hogy négy gyermeke közül az egyik megkérdezte, hogyan is néz ki a csiklandozás, mire a lelkes apa rögtön lerajzolta neki a kerek, narancssárga testtel és roppant hosszú karokkal rendelkező Mr. Csikit, aki később a sorozat első darabjának főszereplőjévé vált. A vicces kis történeteket hamar megkedvelték gyerekek és felnőttek, s ez újabb és újabb részek megírására sarkallta az írót. Minden egyes kis kötetnek saját külön karaktere van, nálunk ebből nyolc darab jelent meg idén: Miss Parancs, Miss Fecsegő, Miss Csintalan, Miss Napsugár, Mr. Bumm, Mr. Falánk, Mr. Boldog és Mr. Magas kalandjait ismerhetjük meg. A figurák egytől egyig mókásak és jellegzetesek: testük csupán egyetlen élénk színű, hatalmas paca, ám mégis jól megkülönböztethetőek egymástól, hiszen valamennyien hordoznak magukon valamiféle sajátságos jelzést (Mr. Magasnak hatalmas, hosszú lábai vannak, Mr. Falánknak nagy pocakja, Mr. Bumm pedig kötést visel sajgó porcikáin – hogy csak pár példát említsünk.)
Ezzel máris elérkeztünk a sorozat egyik legnagyobb erényéhez, az egyszerűséghez. Mind a figurák, mind a szöveg nagyszerű példa arra, hogyan lehet minden sallangtól mentesen, közben pedig végtelenül humorosan görbe tükröt tartani az emberek orra elé. Merthogy a Mr. Men-könyvecskék nem csupán a gyerekek számára nyújtanak szórakozást, hanem bennünket felnőtteket is megajándékoznak a „homlokracsapós” felismerés néhány örömteli pillanatával. Hiszen valamennyiünk ismeretségi körében fellelhető mondjuk egy-egy Miss Fecsegő, kinek éjjel-nappal be nem áll a szája, egy-egy Miss Csintalan, aki mások számára bosszantó viccekkel szórakoztatja magát, vagy akár egy örökké dirigálni vágyó Miss Parancs. Sőt! Ha hajlandóak vagyunk kicsit önmagunkkal is szembenézni, rögtön világossá válik: valójában a Mr. Men karakterek többségében saját tulajdonságainkat köszönthetjük viszont. S ha már megtartottuk a szükséges önvizsgálatot, nem kell ennyivel megelégednünk, hiszen minden egyes kis történet egyúttal megoldást is kínál arra, hogyan lehet megváltoztatnunk rossz szokásainkat, illetve – ami még fontosabb – hogyan tudjuk elfogadni és előnnyé kovácsolni azokat, amelyek még a legjobb szándékkal sem korrigálhatóak. Így történhet meg, hogy a szerencsétlennek tartott Bumm úr rájön, ügyetlensége remekül kamatoztatható az almaszedésnél, vagy hogy Magas úr a sok-sok elégedetlenség után kifejezetten megkedveli hosszú lábait, hiszen nagyszerű sétákat lehet tenni a segítségével! A legnagyobb életbölcsességet pedig Boldog úrtól kapjuk, aki egy napon, erdei sétája közben megismerkedik Boldogtalan úrral és ráveszi, hogy költözzön vele Boldogországba. Boldogországban viszont nincs más választás, kénytelen mindenki jókedvű, kacagós és boldog lenni! Ennek mikéntjéhez igazán tökéletes tanácsot kapunk mi is: a boldogság egyetlen titka ugyanis csupán annyi (ha eddig nem lett volna világos), hogy: „Csak görbítsétek fölfelé kétoldalt a szátokat.” Pofonegyszerű!
Érdemes tehát mindenképpen kézbe venni, és forgatni a kis könyvecskéket, hiszen a történetek mindegyike olyasfajta jókedvvel, örömmel van telítve, melyre minden időben nagy szüksége lehet kicsinek-nagynak egyaránt. Annyit azért még érdemes megjegyeznünk, hogy a magyar szöveg itt-ott esetleg elbírt volna egy kis csavart, játékot a szavakkal, talán belefért volna a fordításba úgy is, hogy a jellegzetes stílus nem szenvedett volna csorbát. A sorozat azonban ettől még nagyon szerethető, és remélhetőleg egyre több darabja lesz a rajongók számára magyarul is hozzáférhető!
Pásztor Csörgei Andrea