Elismerések átadásával és szakmai előadásokkal ünnepelték a könyvtárosok napját szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi intézményében (FSZEK).

Nehéz év volt ez, nemcsak az intézmények gazdasági életében, hanem a családok és egyének számára is. A könyvtárak és a munkatársak azonban megmaradtak, a kötetek száma, az elektronikus könyvtár és a látogatók száma is nőtt – mondta Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntő beszédében.
Mint kiemelte, az elmúlt egy esztendőben avattak felújított fiókkönyvtárakat, rendeztek konferenciákat és október 20-án megnyílik a Poznan-Budapest – szétlőtt városok című kiállítás a Központi Könyvtárban.
Ami nem könnyű, az inspirál és amikor problémák halmazával találkozunk, abból elsősorban feladatokat tudunk megfogalmazni. Ezeket meg is tudjuk valósítani – hangsúlyozta Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója. Hozzátette: minden könyvtári munkatársra ez a hozzáállás jellemző és a jövőben is ez jellemzi a könyvtárak tevékenységét.
A főigazgató az egyik legnagyobb eredménynek nevezte, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megőrizte működőképességét. Az eredmények között említette egyebek mellett a Vénusz utcai és a Lehel utcai könyvtárak rekonstrukcióját, új intézmény nyitását a Radnóti Miklós Művelődési Központban, a szolgáltatások bővülését az önkiszolgáló kölcsönzéssel, és azt, hogy a főváros segítségével sikerült pénzt átcsoportosítani a Kőbányai Könyvtár felújításához. Fodor Péter szólt arról, hogy a szolgáltatások fenntartása mellett több sikeres programot szerveztek, egyebek mellett a Könyves vasárnapot.
Mivel tovább csökken a támogatás és várhatóan nem tudjuk tovább növelni a bevételeket, elmarad a terézvárosi közös könyvtár létrehozása és az állami finanszírozásban bekövetkezett változások miatt fel kell függeszteni az országos dokumentum-ellátó rendszer szolgálatot. Nem volt könnyű a múlt év és nem nézünk könnyű év elé – fogalmazott Fodor Péter.
Az eseményen a többi között előadást tartott Gereben Ferenc művelődésszociológus az olvasási szokások változásáról. Elmondta, hogy bizonyos műfajok, olvasási szituációk a papíralapú olvasmányoknak kedveznek, míg mások átköltöztek az internetre vagy az e-bookra. Véleménye szerint nem kell „temetni” a könyvet, az csupán átalakul.
Udvarnoky Virág a FSZEK mentori szolgálatát mutatta be, amely a hátrányos helyzetű fiatalokkal ismerteti meg a könyvtárat és az ottani lehetőségeket. Az elmúlt tanévben 250 fiatal felnőtt és gyerek fordult meg a mentori szolgálatnál, tartottak számukra egyebek mellett olvasás-fejlesztési tréninget, tematikus órákat és számítógépes tanfolyamot. A jövőben további gyermekvédelmi intézményeket keresnek meg, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő fiatalt tudjanak bevonni a programokba.
A rendezvény végén kitüntetésben és elismerésben részesítették az eredményes, magas színvonalú munkát végző szakembereket.

MTI
[fblike]