Varró Zsuzsa rajza

Gyermeknap előtt, szombaton mutatja be Presser Gábor, Varró Dániel és Teslár Ákos Túl a Maszat-hegyen című zenés-verses mesejátékát Bal József rendezésében a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen.

A mese a jóról és a rosszról, a pacáról és a tisztaságról, a mértéktelenségről és a teljes elutasításról szól – foglalta össze a rendező az MTI-nek.
Mint kifejtette, a rabságba esett kislányt, Jankát egy nyolcesztendős kisfiú, Muhi Andris menti ki a fogságból. Andris hosszú, kalandos utat tesz meg, átkel a Maszat-hegyen, különös alakokkal, a náthás angol költővel, a rettentő takarítókkal, a Csáléval és az Egyenessel, Turgenyevvel akad össze. Végül egy hatalmas csatában megküzd a pacacár seregeivel is, aki további pacákkal akarta elárasztani a békés, maszatos népet.
A történet végkicsengése, hogy semmiből, így sem a pacából, sem a tisztaságból nem jó, ha túl sok van – magyarázta Bal József. Hozzátette: a „maszatság” a mesében a színesség, a jókedvűség és a gyermeki kíváncsiság keveredésének lehetőségét jelenti. A mese azért is szerethető, mert a történet ugyan egyszerű, de sokrétű, nagy szimbólumok is megtalálhatók benne, amit ha akarnak, kedvükre „fejtegethetnek” a nézők.
A rendező elmondta: arra törekedett, hogy minél plasztikusabban mutassák be a történetet, hiszen a nézők között lesznek majd kisiskolások és valószínűleg fiatalabb és idősebb felnőttek is. Megjegyezte: Varró Daniel költészete tele van „kikacsintással, kiszólással”, közös tudásra hivatkozva gyakran utal más költőkre. Korfüggő, hogy a nézők felismernek-e egy Petőfi- vagy egy Anyegin-idézetet, a rímkifacsarásokat pedig másképp értékelik a felnőttek, a kamaszok és megint másképp az általános iskolások – fejtette ki Bal József.
Varró Dániel a mai magyar költőnemzedék egyik markáns alakja, évek óta érettségi tételként szerepel a középiskolások tananyagában. A „maszatkönyv” is hamar népszerű lett, nyelvezete, frissessége miatt. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény több mint 27 ezer példányban kelt el. A szerző és Presser Gábor hat évvel ezelőtt dolgozták fel bábmusical formájában. A könyvből több színpadi adaptáció is készült – legutóbb tavaly a Pesti Színházban -, a zalaegerszegi előadáshoz a Hevesi Sándor Színház felkérésére Varró Dániel és Teslár Ákos új szövegeket is írt.
A darabot a gyermeknapi előbemutató után a jövő évadban tűzi műsorára a zalaegerszegi társulat. A főbb szerepeket Mihály Péter, Barsi Márton, Bakó Kitti, Ecsedi Erzsébet, Farkas Ignác, Tánczos Adrienn, Szakály Aurél, Urházy Gábor László, Bálint Péter és Bellus Attila játssza.

Forrás: MTI