Óriás szókirakó játék helyszíne lesz szombaton a Szépművészeti Múzeum. Az ingyenes program a Nagy rajzolás – The Big Draw elnevezésű nemzetközi program egyik hazai eseménye.

Az idei év témája a Rajzolás kora. Az intézmény több száz négyzetméternyi Reneszánsz Csarnoka hatalmas rajzoló térré alakul, ahol különböző technikákkal alkotott betűk és szavak csábítják különleges játékra az érdeklődőket délelőtt 10 órától – közölte a múzeum az MTI-vel.
A Kampány a Rajzolásért (The Campaign for Drawing) elnevezésű angol szervezet arra igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy a rajzolás fontos eszköze a gondolatok, a kreativitás, a szociális és kulturális tevékenységek összekapcsolásának. Két programot indítottak el, a The Big Draw-t és a Power Drawingot, hogy az embereket alkotó tevékenységre ösztönözzék. A szervezet hosszú távú célja megváltoztatni a pedagógusok és a nagyközönség rajzoláshoz való hozzáállását és kitörölni a szótárból azt a kifejezést, hogy „én nem tudok rajzolni.” Azt vallják ugyanis, hogy minden emberben benne rejlik ez a képesség, amely segít új dolgokat kitalálni, gondolkodni és kommunikálni.
A kezdeményezés egynapos eseményként indult 2000-ben Londonban, idővel azonban egy hónapossá nőtte ki magát, és minden évben októberben rendezik meg. Ma már a világ különböző pontjain 1500-nál több intézmény – múzeum, galéria, műemléki épület, könyvtár, iskola és park – fogadja a rajzolni vágyókat, gyermekeket és időseket, profikat és amatőröket egyaránt.
A Szépművészeti Múzeum a kezdetektől, 2000-től rendezi meg a Nagy rajzolást. Tavaly a Miksa császár diadalmenete című animációs filmmel – amely a múzeum honlapjáról is elérhető (http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/szepmuhely) – elnyerte a kampány egyik díját, melyet ez év áprilisában vehettek át a British Museumban.
A Nagy rajzolás a Múzeumok őszi fesztiváljának egyik kiemelt témája, így az ország számos közgyűjteményében rendeznek a rajzolást a középpontba állító programokat.

Forrás: MTI
[fblike]