A Budapest Bábszínházban 2012. január végéig látható az a tárlat, amelyen kortárs illusztrátorok munkái láthatók. A képek Lázár Ervin meséihez készültek. A Csodaceruza bemutatja az alkotókat, elsőként Perjés Bernadett válaszolt a kérdéseinkre:
Kérjük, mutatkozzon be röviden, mikor indult illusztrátori/művészi pályafutása, milyen szakmai sikerekre büszke?

Több, mint 10 éve végeztem az Iparművészeti Egyetemen, grafikusként. A legkülönbözőbb grafikai munkák mellett nagyon örömteli, de csak kirándulás az illusztráció. Díjaim nincsenek, de nagy öröm, ha egy-egy pályázaton beválogatják a munkámat a kiállított művek közé. Egy olyan könyv került nyomdába, amit teljes egészében én illusztráltam, Varga Domokos György Habocska című meséi. Nagyon jó volt csinálni, ha magán viseli is az első könyv gyerekbetegségeit.

Mit jelentenek Önnek Lázár Ervin meséi, mi alapján választotta ki a mesét, amelyhez az illusztrációt készítette?

A Négyszögletű Kerek Erdő gyerekkori kedvenc, azóta se untam egy pillanatra se. Alig várom, hogy a lányom belenőjön és ő is élvezze. A jó mese ott kezdődik, hogy anya nem unja, ha gyerekecske századszor is szeretné hallani. Nagyon szeretem bennük a sok nyelvi játékot, nagyon jól lehet felolvasni őket. Nagyon jó kedvűek. A lányom még nem mindegyiket követi, de már most vannak kedvenc részei, amiket egy mesén belül is elismételtet többször és sokadszorra is kacag rajtuk.

Mit tartott szem előtt illusztrálás közben, mi okozott nehézséget, illetve örömet munka közben?

Réber László rajzai nagyon erőteljesen összeforrtak Lázár Ervin meséivel. Szinte szinonímái a meséknek, éppen ezért egyértelmű volt, hogy valami teljesen mást kell csinálni, és ez nehéz. Mindenképpen jókedvű alakokat kellett kitalálni, megpróbálni valamit visszaadni a mesék utánozhatatlan derűjéből.

Min dolgozik jelenleg, mik a jövőbeni tervei?

A mindenféle grafikai munkák mellett gyerekjátékokat csinálok, színezős-vágós-hajtogatós-ragasztós papírjátékokat. Kézügyesítő játékok, remélem, hogy örömet szereznek, a csinálás örömét. Igyekszem úgy kitalálni a játékokat, hogy tered adjanak és teret hagyjanak a gyerekek képzelőerejének.

[fblike]