Nem akarnék itt hosszan buborogni, muszogó csuligaként szortyogni, vacskolva kalajmeszt kelteni, mint egy bucka, jajjte autó, ha megfuvintotta a pilinkélő telek szele.
Remélem, értik, miről beszélek. Remélem, már olvasták Máté Angi Volt egyszer egy című könyvét.
Ha igen, nemcsak a szókincsük lett gazdagabb, de – akár fölnőttek, akár gyerekek – többet tudnak a világ apró és nagy dolgairól.
A szerző tizenkilenc gyönyörű mesén keresztül vezet végig minket egy furcsa helyen, ahol a félelmek, a remények és a vágyak diktálnak, irányítnak. Mi ez a furcsa hely? Ez a mi világunk. Mert bár az emberek csak mellékszereplői lehetnek a történeteknek, valójában rólunk szólnak a mesék. Leginkább arról a vágyunkról, hogy valami fontos, valami komoly, valami mély kapcsolatot szeretnénk. Amilyet a virág a nappal, a holdvilág a kővel, az alagút a vonattal, az ég a földdel.
Mégis csak különös világ ez, mert itt az almafa megtanulja szeretni az őt rágó hernyót, s míg korábban a gyümölcsök rettegték a soklábút, a mese végén boldogan kacagva, himbálózva fogadják a csiklandozó vendéget.
Anderseni líraisággal mesél a szerző a kőről is, aki párnának képzelte magát. „Feküdt ott, a végefele közepén az udvarnak, nagy szürkén és nehezen, matatta a széleit, mintha ott gombolnivaló lyukak lennének, végighúzott ujjaival a csak képzelt csillagmintákon, amikről azt hitte, hogy azok őneki, a párnának a mintái. [.] No, de szösz tudja, miért, senki nem érkezett, ki lefeküdni vágyott volna, őrá lefeküdni.”
S ha már a dán írót említettük, Máté Angi kapcsán is meg kell jegyeznünk, hogy éppúgy költészetet csinált a meséből, mint Andersen. S éppolyan magabiztosan, szépen és tisztelettel használja, formálja a nyelvet, mint Lázár Ervin. A stílusa pedig olyan, mint.
Tessenek elolvasni a Volt egyszer egy című könyvet, s talán egyetértenek: a stílusa utánozhatatlanul Máté Angi-s.
S míg Önök olvasás közben önfeledten göcögnek, odakinn talán kacagálva kukorognak a kakasok sok toporz közepette.
Dr. Gombos Péter
a Magyar Olvasástársaság alelnöke

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.

Az Év Gyermekkönyve díj idei díjazottjai:
Máté Angi:Volt egyszer egy… – mesekönyv írója
Szalma Edit: a Trapp című kötet illusztrátora
Elekes Dóra és Greskovits Endre: Rudyard Kipling: a Hogyvolt-mesék fordítói
A tavaly elhunyt Békés Pál – életműve elismeréséül
Csodaceruza  folyóirat – ismeretterjesztő tevékenységéért