Jan Truszczynski, az Európai Bizottság Oktatásügyi és Kulturális Föigazgatóságának Főigazgatója nyitotta meg Budapesten a Millenáris Teátrumban a Youth on the Move – Mozgásban az ifjúság elnevezésű  kétnapos (október 8-9.) rendezvényt. A Youth on the Move az Európai Unió új kampánya fiatalok számára.

A kezdeményezés az új Európa 2020 stratégia részeként 28 kulcsfontosságú intézkedést javasol, amelyek célja, hogy az oktatás és a képzés a fiatalok valódi igényeihez igazodjon, és hogy minél több fiatal éljen az EU nyújtotta tanulási és képzési támogatásokkal. A Youth on the Move keretében 2020-ra bővíteni kell az európai fiatalok számára elérhető olyan mobilitási lehetőségeket, amelyek a tanulást célozzák meg, és tájékoztatást kell nyújtani a már meglévő európai uniós mobilitási programokról, mint pl. a Comenius, a Fiatalok Lendületben, az Erasmus, a Leonardo da Vinci, a Grundtvig, az Erasmus Mundus és a Marie Curie.

Az esemény Andor László, az Európai Bizottság foglalkozásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosának videoüzenetével folytatódott. Andor kiemelte, hogy várhatóan 16 millióval több magasan kvalifikált munkavállalóra lesz igény a közeljövőben, a közepesen képzett személyek esetében 3 és fél milliós növekedésre számíthatunk. Beszédében arra biztatta a tagállamokat, hogy mindig egyéni helyzetükből és sajátosságaikból kiindulva eszközöljenek fejlesztéseket.

A megnyitó házigazdája Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője, mint a budapesti Youth on the Move esemény házigazdája hangsúlyozta, hogy az új kampány a fiatalok érdekeit szolgálja és célja, hogy a fiatalok minél több információra tegyenek szert és éljenek az Európai Unió adta munkavállalási lehetőségekkel.

Dr. Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkár felszólalásában kiemelte a nyelvtudás fontosságát és arra buzdította a fiatalokat, hogy vágjanak neki annak a nagy kalandnak, amit a külföldi tanulás és munkavállalás jelent. Hoffmann Rózsa a magyar fiatalokon kívül üdvözölte a Magyarországra Európai Uniós oktatási és képzési programok keretében érkező külföldi fiatalokat is.

A Youth on the Move kampány magyarországi nagykövete, Gryllus Dorka  elmondta, hogy saját élete jól példázza a mobilitást, hiszen Magyarországon és külföldön egyaránt dolgozik. Korábban nem álltak ilyen tanulmányi lehetőségek a fiatalok előtt, így ő is azzal fejezte be a felszólalását, hogy “Kalandra fel! Keljetek útra fiatalok!”

További információk a http://europa.eu/youthonthemove honlapon és a Facebookon találhatók.