1. Mire emlékszel alsó tagozatos korodból? Milyen volt akkor gyereknek lenni, iskolába járni?
Rét, erdő, legelő, cseresznyelopás, libapásztorkodás, lekvárfőzés, hullócsillag-kergetés, papsajt, berebojt, zöldszilva, kamillaszedés, gyöngyvirág, lepkegyűjtés, faeper, fűeper, kökény, szeder, szamóca, szánkózás. Rengeteg időt töltöttem a szabadban, ez a mai napig nagyon hiányzik.

Úgy gondolom kevésbé volt kényelmes iskolába járni, mint manapság. Télen a cipőnkre zoknit húztunk, hogy ne essünk el a jégen, volt hogy két hasáb fát is vinnünk kellett magunkkal, hogy tüzet lehessen rakni. Mindig nagyon mérges voltam, ha a zsíroskenyér mellé csomagolt paprika véletlenül csípett és úszott a finom uzsonna, mert cukor se volt kéznél, hogy meg lehessen vele hinteni a kenyeret. A házifeladat-írás helyett szívesebben játszottam, és ha anyu nem koppintott az orromra mindig utolsó percre hagytam az elkészítését. A vakációt viszont nagyon szerettem és a készülődést az új tanévre. A füzeteket hetekkel előbb bevontam, felcímkéztem, piros golyóstollal megvonalaztam és bepakoltam az új iskolatáskába. Vártam hogy kezdődjön az iskola, felvegyem az új ruhám, új cipőm, új táskám, megkapjam az új tankönyveket, de alig telt el egy hét az iskolából már azt számoltam mikor lesz újra vakáció.

2. Milyenek voltak a rajzórák? Mit szerettél rajzolni?
Komoly rajzóráink sajnos sose voltak, ezért emlékezetes élményem nincs is a rajzórákkal kapcsolatban. Két gyerekkori rajzomra emlékszek, egy kakasra és egy lóra. Amikor nagybátyám (aki nagyon szereti a lovakat) meglátta a lovas rajzot, azt mondta ő biztos benne, hogy felnőttként is ezzel fogok foglalkozni. De én csak hosszú évekkel később jöttem rá arra, hogy rajzolni szeretnék.

3. Milyen rajzeszközökkel szeretsz leginkább rajzolni? Melyikkel miért?
Színes ceruzával, vízfestékkel és grafittal is rajzoltam. Jelenleg a gouache az amivel legkönnyebben tudok dolgozni. Kedvtelésből pedig szívesen festek akrillal.

4. Milyen szerepe van a designnak, a rajznak, az illusztrációnak a jelenlegi életedben?

Szinte teljesen ez tölti ki a mindennapjaimat. Ha nagyon belefáradok a munkába, ki tud kapcsolni, ha egy-két napig csak kedvtelésből rajzolok. Jelenleg nem tudok elképzelni egy olyan életformát, amiben nem rajzolhatok.

5. Nehéz számítógéppel rajzolni?

Nagyon keveset dolgozok számítógépen. Szeretem érezni a papír textúráját, szeretem, ha összekeni a festék a kezem, hogy minden papírra vetett folt végleges és a véletlenek, olykor hibák új irányt tudnak adni a rajznak.

6. Melyik a kedvenc könyved, amit mások illusztráltak?

Egy kedvenc könyvet képtelenség kiválasztni, de az utóbbi időben többször is eszembe jutott mennyire szép Mariana Ruiz Johnson Mum című könyve és Maisie Paradise boldog hercege.

7. A saját munkáiddal kapcsolatosan mire vagy igazán büszke?

A büszke egy nagyon erős szó, de azt komoly előrelépésnek tartom, hogy mostanra megválogathatom milyen munkát vállalok el.

8. Mi az, ami mostanában elszomorít? Mi az, aminek örülsz?

Az utóbbi időben túl sok mindent félre kellett tegyek a rajzolás miatt. A túlzott fáradság és hajtás ki tudja pukkasztani a rózsaszín buborékot. De örülök annak, hogy nekem megadatott hogy minden nap azzal foglalkozzak amit szeretek, és olyan társra találtam aki ebben maximálisan támogat.

9. Hogyan határoznád meg, milyen a jó illusztráció?

A jó illusztráció nem szabad alárendelje magát a szövegnek, kézenfogva kell járjon vele, kiegészítheti és tovább is mesélheti a történetet.

10. Rajzold le a kedvenc állatodat!

Kedvenc állatom a jegesmedve, de lerajzolva a kedvenc állatom ez az oroszlán.

11. Mit tanácsolnál egy kezdő rajzolónak?

Nyitott szemmel kell járni, lépést kell tartani azzal ami világszinten zajlik illusztráció terén. Ki kell alakítani egy saját egyértelműen felismerhető stílust és azt folyamatosan építeni, alakítani. A buktatóktól, elutasításoktól nem szabad megijedni. De fel kell készülni arra, hogy ez nem egy egyszerű szakma, rengeteg energiát és időt kell belefektetni annak, aki eredményes szeretne lenni.

http://kurtiandi.com

Az interjú megjelent a Csodaceruza 90. számában