nagypeter
Nagy Péter (Gulyás Eszter fotója)

A Csodaceruza borítóján szerepel az egyik munkád. Mesélnél ennek a képnek a létrejöttéről?

A My Dragon viszonylag régi ötlet, ami sokáig csak vázlatként létezett. Egy történetet szerettem volna megjeleníteni, ahol egy kislány az általa elképzelt barátjával sétál. Ugyanakkor mégis szerettem volna, ha ez a lény akár valóságos is lehetne. Kontrasztot akartam létrehozni, ezért a hatalmas sárkány. A különböző dobozokat könnyedén emeli fel a megfelelő magasságba a sok lufi. Így egyszerre valóssá válik  a képzeletbeli lény. A lufik lebegése segít elképzeli a sárkány hullámzó mozgását is.

A grafikán kívül fotózással és animációval is foglalkozol; mennyire segít téged az alkotásban a három terület, mennyire vannak ezek kölcsönhatásban nálad?

Az animáció, nagyon kedves terület számomra, de úgy érzem, igen sok a hiányosságom ezen a területen. Egyébként szerintem mindegyik vizuális megfogalmazásnak megvan a saját esszenciája, de úgy érzem összekapcsolódnak. A digitális rajzok tudják képezni a kisfilmjeim hátterét, atmoszféráját. A fényképezésnél a térképzés, perspektíva formájában érzem a kapcsolódást. Viszont ott az analóg technika iránti vonzalmam egy, ezektől független öröm forrása.

A rajzaidat nézve szembetűnő, hogy mennyire foglalkoztat a fény-árnyék viszony, ami a fotózás alapja is. De láttam olyan grafikát is tőled, ahol egy nagy kép lett több kisebb, zoomolt képre szedve, ami kétségkívül az animációra, a filmszerűségre utal. Az alkotásnak melyik ága vonz téged a leginkább?

A festészetben az impresszionisták nagy kedvenceim. A fény-árnyék kapcsolata, az atmoszférák próbálják a gerincét adni a munkáimnak. Időnként elnagyoltan dolgozom, elhagyok részleteket. Bevallom ez egyfajta türelmetlenség is nálam, mert a pillanatnyi hangulat megragadása fölülírja azt, hogy túl sokat foglalkozzak egy-egy részlettel. Az egyik portfólió-oldalon jelenítem meg szétszedve is a munkáimat. Érdekes, hogy gyakran számomra is ekkor derülnek ki érdekes részletek, amik korábban az alkotás folyamán esetleg csak egy-két gyors ecsetvonás volt. Azt hiszem, nem tudok konkrét választ adni. Időnként a fotózás utáni vágy, máskor a rajzolás uralkodik el rajtam.

Mikor kezdtél érdeklődni a vizuális kultúra iránt? Ki hatott rád?

Már kis gyerekkorom óta… Az első, anyukám által elmondott feljegyzésekből az derült ki, hogy a rácsos ágyamból kapartam le a tapétát, hogy fehér felületet kapva rajzolhassak a falra. Gondolom, itt kezdődhetett. Nyári rajztáborok során Tóth Sándor berettyóújfalusi festőtől, egykori rajztanáromtól sokat tanultam a színek kezeléséről, majd albumokat bújva figyeltem a technikákat. Jelenleg néhány alkotót követve is inspirálódom: Aurélien Predal, Lois van Baarle, Pascal Campion… Az ő munkásságukat nagyon szeretem.

Mennyire követed nyomon az illusztrációs szakmát? Mit tapasztalsz, mik a lehetőségei manapság egy fiatal, illusztrációs munka iránt érdeklődő alkotónak?

A hazai szakmai történéseket csak részben követem. Több a külföldi alkotó, akiknek a munkásságát figyelem. Én úgy látom, ha az országon belül nézzük, akkor egy bizonyos szint után korlátokba ütközik az ember. Fontosnak látom, hogy külföldi oldalakon, portfóliókon is publikáljon az alkotó, hogy jobban megismerhessék. Látom azt, hogy határon túl akár szabadúszóként is meg lehet élni ebből. Itthon nagyon sok belefektetett energiával és idővel is csak nehezen.

Vannak-e nálad olyan aranyszabályok, amiket betartasz a munka során? Mi hat rád inspirálóan?

Inspiráció lehet bármi. Egy utazás során a táj, egy film egy képkockája, úton hazafelé a fények… Nincs olyan szabály, amit mindig alapul vennék. Talán annyi, hogy mindaddig nem publikálom a munkám, amíg nem érzem befejezettnek.

Milyen terveid vannak a közeljövőre?

Terveim folyamatosan vannak, mindig dogozom valamin. Nagy vágyam, hogy egy animációs filmben dolgozhassak mint háttérfestő, és segítsek meghatározni a film atmoszféráját.

Nagy Péter munkái megtekinthetőek az alábbi oldalon: https://www.behance.net/peternagy

Nagy Péter Facebook-oldala: dirClumsy

bigblue kite lighthouse photographer steam whiterabbit nagypeterfeketefeher nagypeterparis