sabien_0
Sabien Clement (Eveliene Deraedt fotója)

Sabien Clement 1978. január 18-án született a flandriai Kortrijkban.
Hatodik osztályos volt, mikor az osztálytársaival közösen egy könyvet készítettek az iskolában, és eldöntötte, hogy ő illusztrációkat szeretne készíteni. Ekkor hallotta életében először az ,,illusztrátor” szót, és rögtön eldöntötte, hogy illusztrátor szeretne lenni, ha felnő.
Az antwerpeni Sint-Lucas Instituuton illusztrációt és alkalmazott grafikát tanult.
2000-ben diplomázott, majd Lengyelországban képezte tovább magát. Itt, amikor lehetett, kiszabott munkái mellett szabadon dolgozott, a stílusát fejlesztette. Ez első illusztrációs felkérésre tért csak vissza Belgiumba.
Ez a felkérés pedig a De Eenhoorn kiadó gondozásában megjelent Geert De Kockere-verseskötet volt, Jij lievert címmel.
A könyv 2002-ben látott napvilágot, és egyből elnyerte a Boekenpluim-díjat, amelyet havonta osztanak ki a kiemelkedő gyerekkönyveknek.

jijlievert_cover
Jij lievert, borító, a De Eenhoorn kiadása, 2003.
jijlievert_bo_1214_d_geschenkeditie-15
Oldalpár a kötetből

Sabien következő kötetei is díjazott alkotások lettek. A Linus című kötetben a szerző Mieke Versyp mellett Pieter Gaudesaboos illusztrátorral dolgozott együtt. Bár a rajzstílusa teljesen eltérő, a kombináció mégis működött a kötetben. 2008-ban a könyvért Arany Bagoly-díjat, Flandria akkori legrangosabb könyves elismerését nyerik el.

„A modell utáni rajzolás tulajdonképpen a szem feladata. Ez nyolcvan százalékban pusztán a nézés, a megfigyelés és húsz százalékban rajzolás. Ebben benne van minden szabadság. Nem feltétlenül fog könyv születni belőle.”

Sabien Clement munkája során rengeteg vázlatot készít, ez segít neki a megismerésben. Rajzolás közben ezalatt a papíron gondolkodik. Ihletet a régi könyveket böngészve és régi házak között sétálva merít. Szándéka szerint az illusztrációk kiegészítik a történetet vagy verset, miközben egy külön történetet mondanak el. Számára nem okoz nehézséget a stíluskísérlet.

moeders
Anyukák – ez az oldalpár a Linusból remek példa Sabien vázlatrajzolás iránti elkötelezettségének bemutatására
brave_s_0
Brave kinders, illusztráció

Kedvenc rajzeszközei a golyóstoll, a kínai tus, az akrilfesték, a nyomatkészítés, a levelek átsatírozása. Annak ellenére, hogy sokféle technikát használ, munkái mindig nagyon felismerhetőek.
A felnőttek és a gyerekek is szeretik Sabien illusztrációit. A gyerekek különösen szeretik humorát, képeinek a vonalakból és színekből áradó vidám hangulatát, a felnőttek pedig felfedezik a költői erőt és a mélyebb értelmet munkáiban.
Sabien Clement könyveit lefordították frncia, olasz, lengyel, német és koreai nyelvre. A könyvillusztrálás mellett magazinoknak is dolgozik Flandriában, Hollandiában, Franciaországban és Svájcban.

2013: Boekenpluim a Mijn oma is van peperkoek című könyvért
2013: Picturale díj (Ronse városának alkotói kiállítás-díja)
2009: Boekenpauw (az év illusztrátorának járó elismerés) az En iedereen ging op zijn mieren zitten című könyvért
2008: Boekenpluim a Linus című könyvért
2008: A De Gouden Uil Jeugdliteratuur (Arany Bagoly a Gyermekirodalomért-díj) a Linus című könyvért
2003: Boekenpluim a Jij lievert című könyvért