A Csodaceruza legutóbbi, 67. száma igazi vakációs lapszámnak készült. A borítót egy fiatal illusztrátor, Bölecz Lilla képének segítségével készítettük, aki az újságba is több, szemet gyönyörködtető és elgondolkodásra késztető rajzos feladványt készített. Vele készült interjúnkat olvashatják.
zoldkonyv01
A Csodaceruza legutóbbi számában több oldalon találhatók játékos feladatok tőled. Mi volt számodra a vezérfonál, hogyan készültek ezek az oldalpárok? Ez a Zöld Könyv című foglalkoztatókönyv, amiből a feladatok vannak, még vizsgamunkaként készült a KREA Kortárs Művészeti Iskolában. Az ötletem az volt, hogy egy környezetvédelmi füzetet csinálok, ami mind a természet szépségével, mind a hulladékkezelés fontosságával megismerteti a gyerekeket, és talán a kiránduláshoz is meghozza a kedvüket. A gyerekek általában még fontosabbnak tartják az állatok, a környezet védelmét, mint sok felnőtt, akit a gazdasági növekedés gyakran jobban érdekel, és cinikus azzal kapcsolatban, hogy ők is tehetnek valamit a Földért. Persze ez általánosítás, de fontosnak tartom, hogy még a fogékony években megtanulják a gyerekek, hogy hogyan segíthetnek ők a saját kis életükben az élővilágon.
Mióta készülsz illusztrátornak? Milyen élményekből dolgozol?
Mindig is rajzoltam, gyerekként inkább lakberendezésről és divattervezésről ábrándoztam, aztán néhány vargabetű után már tudatosan készültem a KREA-ban arra, hogy grafikus legyek. Hamar kiderült, hogy az illusztráció áll hozzám legközelebb, mert kötetlenebb, és jobban szabadjára lehet engedni a fantáziát, mint a grafika többi ágában. Ennek ellenére más típusú munkákon (arculat- vagy csomagolástervezés, stb.) is szívesen dolgozom.

DSC_8413 (1)
Készülő rajz
A képeim többsége saját élményeken vagy álmokon alapul, akár a leghétköznapibb események is hozhatnak
ötleteket, de az irodalom és a zene is sok inspirációt ad. Arra törekszem, hogy az illusztrációim és a grafikai munkáim ne csak helyes, divatos, de üres színfoltok legyenek, hanem találjon benne mondanivalót, mélyebb kapcsolatot is az, aki keresi.
Van kedvenc illusztrátorod?
Ezt sokáig tudnám sorolni, de most hirtelen Vladimir Stankovicot választom, aki kicsit borzongató stílusával az egyik kedvenc kortárs illusztrátorom. 
Nemrég végeztél a KREA művészeti iskolában. Volt-e olyan instrukció, jótanács, amit különösen megszívleltél?
csillagmajor01
Csillagmajor – társasjáték Lázár Ervin művei alapján, Lilla 2013-as diplomamunkája
Konkrétan egy dolgot nem tudnék kiemelni, viszont azt szerettem, hogy általában bátorítottak a saját stílusom kialakítására, és arra, hogy magamat adjam, nem próbáltak meg belenyomasztani egy előre kialakított keretbe. A különféle iskolákkal kapcsolatban ez az első ilyen tapasztalatom volt.
A diplomamunkád egy Lázár Ervin meséiből készült társasjáték volt, Csillagmajor címmel. Hogyan találtad ki ezt az ötletet? Tavaly, mikor elkészült, több helyen is lehetett olvasni róla; van lehetőség arra, hogy előbb-utóbb a boltokban is megvásárolható legyen?
Maga a feladat az iskola által megadott volt. Őszintén szólva magamtól eszembe sem jutott volna, mert nekem Lázár Ervin valahogy kimaradt a gyerekkoromból. Így külön izgalmas volt felfedezni a világát, a felnőtteknek szóló írásait is nagyon megszerettem, és a karakterek szinte megrajzolták magukat. Én örülnék, ha megvásárolható lenne, de még várok arra, aki szeretné felkarolni az ügyet.

Mivel töltöd a nyarat idén? A rajzaid alapján azt gondolhatnánk, hogy vízparton, mondjuk a Balaton partján sátorozva, biciklivel…
Valóban vízparton, egy gyalogos-stoppolós-hátizsákos, nomádnak is mondható túrán voltam Törökországban, amit éppen most fejeztünk be. Ez rengeteg inspirációt adott, úgyhogy a nyár további részét valószínűleg ennek feldolgozásával, kiállításokra készüléssel és néhány új, izgalmas munkával fogom tölteni.
Milyen munkával láthatunk legközelebb?
Terveim szerint lesz sok új illusztráció, és talán a divat világában is sikerül kipróbálnom magam.
Megtetszettek Lilla munkái? Nézd meg itt:
Lilláról a fotót Akgila Temir készítette.
   zoldkonyv02