blankaesboriszRadnóti Blanka illusztrátor az idei Könyvfesztiválra érkezett meg első könyvével, amely a Borisz bemutatkozik címet viselte. De nem egyedül jött: egy elegáns, fekete, pöttyös mellényű úr, bizonyos Borisz kíséretében, aki… dalmador?, labrada? Nehéz eldönteni. Mindenesetre itt a második kötet, Borisz, a szuperhős címmel, a Naphegy Kiadónál, amely többek között az elfogadásról is mesél.  

Kicsoda Borisz, és hogyan lett könyv belőle?

Borisz az egyik legjobb barátom. Borisz egy fajta tiszta dalmador, vagy labrada. Ahogy tetszik.Viszonylag sok időt töltök munkával és ha éppen nem dolgozom, akkor Borisszal ténfergünk. Így kézenfekvő volt, hogy Ő lesz a téma.

Borisz nagyon jámbor és félénk. Ezért kiválóan alkalmas főhős karakternek. Vannak problémái, nehézségei, amik sokszor nagyon emlékeztetnek az emberek vagy gyerekek problémáira. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek kifejezetten jót tesz, ha egy másik élőlény bőrén tapasztalják meg a félelmeket, kellemetlen szokásokat. Társat találnak a gondjaikhoz. Nevethetnek azon, hogy Borisz bizony reszketve szalad a takarójára, ha megszólal a porszívó, vagy dörög az ég. Talán a saját félelmeik élét is sikerül kicsit enyhíteni ezzel. Így van ez a telhetetlenséggel is, ami a kötet második meséje.

borisz1

A könyvfesztiválon mutatkoztatok be, a könyvnek pedig máris itt a folytatása. Mire számíthatunk?

Igen. Belehúztunk. Itt a második kötet, és tervben vannak további részek is, azok azonban még meglepetések lesznek.

A Könyvhétre készült el a Borisz, a szuperhős című könyv, ami szerintem remek lett, elégedett vagyok vele. A mai világban fontos a gyerekeknek elmagyarázni, hogy mindegy, kinek milyen a bőrszíne (vagy a szőre színe), éppen ugyanolyanok vagyunk. Borisz karakterén keresztül erről könnyen tudok beszélni.

Egy pici változást mutat a két könyv tematikája is: míg az első mesekönyv a félelmekre és telhetetlenségre épít, a másodikban a tolerancia és a szeretet a fő iránymutató. Szerintem nagyon fontos egészen pici korban a gyerekeket az elfogadásra nevelni. Azt gondolom, könnyen értelmezhető, tiszta az üzenetünk.

Mert Borisznak igazából tényleg mindegy, hogy a kutya-játszótársa éppen kicsi vagy nagy, öreg vagy fiatal, fekete vagy fehér… Mindegyiknek négy lába van, van egy pár fülük, és éppen annyira szeretnek labdázni, mint ő, és ez a lényeg…

borisz2A dedikálásokon, könyves programokon mindig Borisz is részt vesz. Hogyan viseli a népszerűséget?

Őszintén, szerintem neki ez nem tűnik fel. Imádja a gyerekeket, és örül, ha nagy társaságban lehet, ahol mindenki vele foglalkozik. Lubickol a gyerekek szeretetében, és néha-néha a szerencsésebbeknek viszonozza egy hatalmas nyálas puszival.

Beszéljünk egy picit rólad! A Borisz-könyvek az elsők, amelyeket te írtál és illusztráltál egy személyben; mire törekedtél a könyvsorozat alkotásakor? Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást?

A legnagyobb kihívás talán az írás volt. Szerencsére sokan segítettek, volt tesztközönség. Őket a jövőben is alkalmazni fogom!

Szeretnék a jövőben is hasonló fontos témákat feldolgozni gyerekeknek. Megmutatni azt, hogy milyen sokszínű a világ.

És nem elhanyagolható misszió az sem, hogy a gyerekekkel ( és persze rajtuk keresztül a szülőkkel is) megszerettessük a kutyákat, megtanítsuk őket, hogyan szóljanak, érjenek hozzájuk, hogyan nyissanak feléjük. Jó volna, ha kevesebb gazdátlan eb lenne a világon, és több felelős gazdi.

Borisz és az illusztrálás mellett mivel foglalkozol még szívesen?

Túl sok mindent csinálok ahhoz, hogy fel tudjam sorolni. De alapvetően az illusztrálás mentén zajlik az életem.

Tavaly a Balatonról készítettél képeskönyvet. Milyen gyakran jutsz el a Balatonhoz? Mennyire inspirál téged?

A Balaton beszélgetős könyv nagyon jó kezdeményezés, a Libell kiadónál jelent meg. Kevés ilyen mesekönyv van még Magyarországon, ami szinte csak illusztrációkból áll, és nem az egyedül olvasásra buzdít, hanem inkább a beszélgetésre. Ezeknél a típusú könyveknél fontos, hogy a szülő, nagyszülő partner legyen az ,,olvasásban”.

A Balatont amúgy nagyon szeretem, igyekszem sok időt tölteni ott. Tervben van már néhány hétvége a nyáron. Természetesen Borisszal… És kit tudja, talán a következő könyvek egyike épp ott fog játszódni.

borisz3