Rigó Béla költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, forgatókönyvíró. Gyerekverseit megzenésítették (Nálatok laknak-e állatok, Zengő ábécé), szavalóversenyeken mondják a gyerekek. A Kincskereső folyóirat főszerkesztője. Munkásságát számos díjjal jutalmazták.

 

Mi jut eszedbe erről a szóról: gyerekújság?

Ha az írót kérdezik, akkor egy történet: volt egyszer két komoly felnőtt újság, egy szigorú, közéleti napilap és egy gyönyörű női magazin. Bár sosem jártak egy társaságba, mások másért kedvelték őket, hosszú kalandos viszontagságuk után mégis egymásba szerettek. Hamarosan gyermekük is született, ez volt a gyermekújság. Ha a szerkesztőt kérdezik, akkor csak két szó jut az eszembe: az egyik Kincskereső, a másik Jaj.

 

Milyen gyerekkori emlékeid vannak a gyerekújságokról?

Az én gyermekkoromban minden iskolás úttörő volt, hivatalosan pajtásnak kellett szólítanunk egymást, de még a csapatvezető tanárunkat is. Természetes, hogy Pajtást olvastunk. Amikor úttörőházunk saját „stencilezett” * lapot indított, azt én főszerkesztettem. A címe: Mi újság, Kispajtás? volt. Hogy szélesebb legyen a látóköröm, a véletlen megajándékozott néhány nagyon régi gyermeklappal is, amelyeket még Benedek Elek meg Pósa bácsi szerkesztettek. Többre nem emlékszem.

 

Miért ajánlod a Csodaceruzát a gyerekeknek?

Mert jó. Mert hasznos. Mert nincs más. Mert aki gyerekként nem olvas ilyen folyóiratot, az felnőttként sem érzi szükségét ennek. Aki nem olvas folyóiratokat, az nemcsak műveletlen lesz, hanem a szakmájában is elmarad. Mindez nagyon tudálékos, felnőtt érvelés. Mondjuk azt helyette inkább, szükségünk van a csodára.

* A stencil kőkorszaki sokszorosítási technika, a szöveget egy disznózsírral átitatott hártyapapírba kellett belegépelni. A rajzokat ebbe belekarcolni, aztán az egészet rátekerni a festékhengerre, amivel a papírlapokra rányomható lett a szöveg. Akkor múlt ki a stencil, amikor jött a xerox. Talán a hetvenes években.

 

Köszönjük mindenkinek a megosztást!
Az újság megrendelhető a www.csodaceruza.hu oldalon!

Nézd meg galériánkat, melyben még több alkotó ajánlja a Csodaceruzát!

csi