Tóth Krisztina A londoni mackók kötettel nyitott a gyerekek felé, versei nem hiányoznak egyetlen kortárs gyermekeknek szóló antológiából sem. Úgy találja meg és rakja egymás mellé a szavakat, hogy egyszerre lesz a vers könnyed és filozofikus, vicces és sokatmondó, hétköznapi, mégis költői. Tóth Krisztina verssorai zeneiségüknek, ritmikusságuknak köszönhetően, vagy talán más okból, de rögzülnek, nem mennek ki a fejünkből, olyan jó mondogatni őket: „Kézenfoglak, fütyülök a gondomra, / elmegyünk repülővel Londonba. / Hogyha futunk, elérjük a repülőt, / veszünk gyorsan kettő jegyet, leülőt.”

Mi jut eszedbe erről a szóról: gyerekújság?

Valami klassz, színes, érdekes, amit lehet forgatni, amíg a felnőttek unalmas dolgokról beszélgetnek, vagy unalmas felnőtt-újságokat lapozgatnak. Amiben vannak vicces szövegek, meg játék is, és persze vers!

 Milyen gyerekkori emlékeid vannak a gyerekújságokról?

 A salátává lapozott Pif, amit a Pajtás mellékleteként adtak ki. A mi iskolánkban, mivel francia tagozatos suli volt, voltak eredeti, rongyosra olvasott Pif-ek is, de mindig hiányzott belőlük jó néhány lap. És persze volt Dörmögő Dömötör. Amikor életemben először, tizenegy évesen elküldtem egy lapnak a verseimet, azt javasolták, forduljak inkább gyereklaphoz. Hát, én ezen vérig sértődtem. Egy tizenegy éves már nem teljesen gyerek. A Csodaceruza ezt is tudja egyébként, azokhoz is szól, akik már nagyok, miközben a kicsiket is képes elbűvölni.

Miért ajánlod a Csodaceruzát a gyerekeknek?

Mert jobb, mint a PIf! Először is gyönyörű, tényleg, másodszor mindig, minden számban válogatottan jó anyag van. A szülő se unatkozik, sőt, titokban be fog ülni a gyerekszobába, és porszívózás helyett a Csodaceruzát fogja olvasgatni! Ismerek ám ilyet!  És azért is ajánlom,  mert gazdag, mint egy könyv, miközben mégiscsak gyereklap, de olyan jó, hogy soha senki nem dobja ki. Mindenki gyűjti: ez azért jelent valamit, nem?

Köszönjük mindenkinek a megosztást!
Az újság megrendelhető a www.csodaceruza.hu oldalon!

Nézd meg galériánkat, melyben még több alkotó ajánlja a Csodaceruzát!