A nézők véleményét kéri a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa egy új televíziós piktogram bevezetéséhez

A nézők véleményét kéri a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa egy új televíziós piktogram bevezetéséhez, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne – tájékoztatta a testület kedden az MTI-t.

A médiatanács várhatóan a jövő héten dönt a hat éven aluliaknak nem ajánlott tartalmak besorolásáról szóló ajánlásáról. Az ajánlásban a „hat éven aluliaknak nem ajánlott” kategória bevezetése mellett egy teljesen új jelölés is megjelenne, amely a gyermekbarát tartalmak védjegye lehetne.
A nézők a mediatanacs.blog.hu-n szavazhatnak három piktogramra – egy kisfiút, egy macit és egy kutyát ábrázoló képre – július 18-áig.
A médiatanács keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: az elmúlt hónapokban kidolgozta az úgynevezett klasszifikációs ajánlástervezetét, vagyis a műsorszámok korhatár-besorolására vonatkozó részletszabályokat. A képernyő jobb vagy bal sarkában található „karikák” iránymutatást jelentenek a nézőknek, és meghatározzák azt is, hogy egyik vagy másik műsorszám mely időszakban sugározható.
Az új médiatörvény kissé átírta a korhatár-besorolási rendszert, amelynek egyik újdonsága, hogy megjelent a hat éven aluliaknak nem ajánlott kategória, azaz a hatos karika. A médiatanács a témakörben régóta egyeztet az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel, szakértőkkel és a műsorszolgáltatókkal.
A klasszifikációs ajánlás tervezetének elkészítése lassan a végéhez közeledik, a médiatanács várhatóan jövő keddi ülésén határoz a végleges ajánlásról.

 

A Médiatanács most az Ön véleményét kéri. Segítsen kiválasztani, hogy Magyarországon a gyermekbarát műsorokhoz milyen piktogram társuljon! Szavazni július 18-án, hétfőn éjfélig lehet.

Forrás: MTI