Kertész Zsuzsa meséje

A fekete macska

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer király. Ennek a királynak volt egy 77 tornyú palotája, 77 szobával, 77 szobalánnyal.
De ez a király nem volt boldog, mivel feleségét és lányát elrabolta a hétfejű  sárkány. Kihirdette az egész világon, hogy aki hazahozza őket, nekiadja fele királyságát és a leánya kezét.
       Jöttek bárók, grófok, nagy kalapú tótok, válogatott cigány legények, de senki sem tudta kiszabadítani őket. Egy napon jött egy fekete macska és felajánlotta segítségét. A király beleegyezett. A macska elsétált a sárkány barlangjához és emberi alakot öltött.
Előrántotta a kardját és megtámadta a sárkányt. Az óriási lángot lövellt feléje, a macska meg  maga elé tolta a kardját, és a tűz visszapattant a sárkányra. Keserves üvöltésétől megnyíltak a falak. Az egyik rekeszből előbújtak a király drágaságai.
       A herceg  többet nem változott vissza macskává. Nagy lakodalmat csaptak. A Macska herceg előhúzott egy varázshegedűt, összehegedülte a többi macskát, és máig is húzzák, ha meg nem haltak.
kerteszzsuzsa