A 2010-es Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyvvásár egyik leginkább várt programja a Bologna Ragazzi Awards nyerteseinek kihirdetése. A szakmai zsűri a leginnovatívabb, új irányokat mutató gyermekkönyvek között idén az indiai Tara Books Kiadó Do! című könyvét is elismerte. A fesztivál utolsó napján az illusztrátor kávézóban a kiadó vezetője és a zsűri elnöke osztotta meg a hallgatósággal gondolatait a könyvről.

A Do! már első pillantásra is magával ragadja az olvasó figyelmét, képzeletét. A barna papírra nyomott fehér ábrák, mintha az ősi barlangrajzok piktogramjait idéznék, ugyanakkor nagyon is modern ez a művészet, hiszen az alkotók egy a kiadó sugallta koncepció mentén használták fel a naiv formákat, alakokat. A kiadói elképzelés az volt, hogy egy olyan könyvet hozzanak létre, amelyben az angol nyelvvel ismerkedő gyerekek a képek segítségével megtanulhatják a cselekvést jelentő igéket (innen a cím is: do! – tedd, csináld). A könyv lapjain megelevenedő világ lakói esznek, isznak, futnak, játszanak, beszélnek, harcolnak, halásznak, táncolnak, fára másznak és leesnek. A cselekvések sokasága a befogadót is hasonló aktív hozzáállásra készteti – a könyvet böngészve apró, humoros történeteket találhatunk ki, nevet adhatunk az emberkéknek, sőt az utolsó ige (rajzolj!) önálló életet élő pálcikaemberkék alkotására bíztatja a könyvet kézben tartót. A zsűri elnöke méltatásában kiemelte a könyv dinamikusságát, a cselekvésekhez kapcsolódó történeteket, melyek könnyen utat találhatnak a gyermekhez, és az ikonikus ábrázolást, mely ugyan őrzi az adott kultúra elemeit, mégis nemzetközi.

Legalább olyan izgalmas a könyv létrejöttének folyamata, mint maga a végeredmény. Ez a csodálatos könyvremek egy kis nyugat-indiai törzs, a warli művészetét emeli be a gyermekirodalom világába. A warlik a könyvben látható figurákat és formákat a hétköznapi életben otthonaik díszítésére használják, a törzs majd’ minden nőtagja érti ennek a technikának a fogásait, ebben a világban élnek, így aztán nem okozott különösebb gondot a kiadó álmodta könyvhöz igazítani a már meglévő technikát.

Külön érdekessége a könyvnek, hogy minden egyes darabot a nyomtatástól a ragasztáson át a kötésig kézzel készítettek. Rövid zenés ízelítő a könyv készítéséről és tartalomról itt: http://www.youtube.com/watch?v=sP60hTjmZxI.