„Az úgy volt…” címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2010. márciusában 7. alkalommal hirdeti meg a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot. Ennek a nemes versengésnek a célja a mai iskolás nemzedék önálló alkotótevékenységének ösztönzése, írás és kifejező készségük fejlesztése, irodalom iránti szeretetük növelése. Ezzel a pályázattal tisztelgünk a gyerekek közt is népszerű és kedvelt Janikovszky Éva írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta.

„Az úgy volt…”

„ Az úgy volt…” címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2010. márciusában 7. alkalommal hirdeti meg a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot.

Ennek a nemes versengésnek a célja a mai iskolás nemzedék önálló alkotótevékenységének ösztönzése, írás és kifejező készségük fejlesztése, irodalom iránti szeretetük növelése.

Ezzel a pályázattal tisztelgünk a gyerekek közt is népszerű és kedvelt Janikovszky Éva írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta.

Az eddigi pályázatokról …

A meseíró verseny 2004-ben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 100. évfordulóján került először meghirdetésre. A meseíró pályázat már akkor sikeres volt, és ez a siker adta a lendületet az azóta minden évben megrendezett versenynek.

A pályázat szervezői két kategóriában várták a 6 – 10 éves gyerekek és 11 – 16 éves fiatalok írásait, akiknek az irodalom felé való fordulásukat ezzel is támogatni, az írás – olvasás iránti igényüket növelni szerették volna. Eredeti szándék szerint az első pályázati kiírás budapesti diákoknak, míg a második alkalommal a budapestieken kívül 4 határon túli magyar település diákjainak is szólt. Az érdeklődés azonban olyan mértékű volt más városokból és településekről – mind a határokon belül, és azon túl -, hogy ettől a pályázati megkötéstől el kellett tekinteni már a harmadik évtől kezdődően.

A beérkezett írásokat könyvtárosokból álló előzsűri bírálta el és juttatta el az általuk kiválasztottakat a szakmai zsűri tagjaihoz. A szakmai zsűri tagjai 2004-ben Tóth Krisztina, Nógrádi Gábor, 2005-2007-ben Tóth Krisztina, és Rigó Béla, 2008-tól Szepes Erika és Rigó Béla voltak. Az ő véleményezésük és ítéletük alapján született döntés a díjakról. Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra minden alkalommal ünnepélyes keretek közt került sor a Wenckheim-palota nagy báltermében.

A pályázati feltételek nem tartalmaztak szigorú feltételeket. Bárki több, de egyenként maximum 5 A/4 oldalnyi bármilyen témájú pályaművel részt vehetett a versengésben. Az írásművek így tematikailag igen színes, széles skálájúak voltak a hagyományos mesetémáktól a mindennapi életünk bemutatásáig, a kis szerzők életének egy-egy eseményét megörökítő leírásig. Sokan rajzaikkal illusztrálták pályázatukat, míg néhányan „illusztrációkkal ellátott könyvecske” alakban küldték be műveiket. A pályaműveket postai úton a Központi Könyvtár címére (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) vagy e-mailen a titkar@fszek.hu lehetett beküldeni, valamint személyesen is be lehetett hozni a Központi Könyvtárba, ahol az Átriumban gyűjtőládát helyeztünk el. Az évek alatt egyre többen elektronikusan juttatták el műveiket, az e-mailen beküldött művek száma különösen a két utolsó alkalommal volt jelentős.

Külön figyelmet fordítottunk arra minden évben, hogy az egész pályázati időszak alatt folyamatos legyen a verseny népszerűsítése és publicitása, ami hozzájárult a pályázat széleskörű ismertségéhez, amit az évről évre növekvő számú pályázó és pályázat is visszaigazolt.

A pályázat meghirdetése és lebonyolítása külső támogatók nélkül nem valósulhatott volna meg. A Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Részvénytársaság a pályázat 2004. évi indításában nagy szerepet játszott és kiemelt támogatója volt a 2005. évi versenynek is. Minden évben jelentős támogatást nyújtott a Móra Kiadó, Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, Cinereal Kft. A 2007. évi versenyt az AB OVO KIADÓ, ANIMUS KIADÓ, CARTOGRAPHIA KFT, CARTOGRAPHIA TANKÖNYVKIADÓ KFT, GENERAL PRESS KIADÓ, MAGYAR POSTA, PASSAGE KIADÓ támogatta, míg a MOKÉP a 2006-ban és 2007-ben járult hozzá a díjakhoz valamint a díjkiosztó ünnepi műsor biztosításához. 2008-ban a REVOR KFT, 2009-ben az ALEXANDRA KIADÓ, a COMMITMENT ZRT., a HATÁRTALANUL ALAPÍTVÁNY, a KAIROSZ KIADÓ, az ÚJ KATEDRA (Pedagógusok Lapja), valamint SZÁNTAY JUDIT és GINA csatlakoztak a támogatókhoz.

A 2007., 2008. és a 2009. évi pályázat elnyerte az NKA támogatását.

Az eddig szerzett tapasztalatok és eredmények azt bizonyították, hogy érdemes folytatni ezt a munkát és meghirdetni újra és újra ezt a pályázatot. A szervezők szerint az eddigi versenyek visszaigazolták az elvárásokat. Eddigi sikere és népszerűsége azt mutatja, hogy ez egy jó kezdeményezés, igény van rá, ösztönző erővel bír, aktivizálja az iskolás korosztályt, beindítja alkotókedvét és fantáziáját – ezért is kerül sor immár hetedik alkalommal ennek meghirdetésére.

2010. április 24.