Az északi országok elmúlt évtizedben tapasztalható könyves expanziója elsősorban a bőkezű állami támogatásoknak és a színre lépett tehetséges nemzedéknek köszönhető – véli Sugár S. András, a könyvfesztiválra skandináv sztárírók műveit és egy meghökkentő norvég gyerekkönyvet is megjelentető Scolar Kiadó vezetője.

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei az északi országok, amelyek irodalma egyre népszerűbb Magyarországon is. Mint Sugár S. András az MTI-nek elmondta, a kiadó profiljában már több mint tíz éve meghatározó szerepet tölt be az északi országok irodalma, ezért évek óta szorgalmazzák, hogy a könyvfesztivál ezt a régiót lássa vendégül. „Ez tavaly vagy tavalyelőtt még nem sikerült, nagy öröm, hogy idén összejött” – jegyezte meg a kiadóvezető.

Sugár S. András szerint az északi országok sikere főleg egy új nemzedék színre lépésének köszönhető. Mint fogalmazott, a hagyományosan kiemelkedő minőségű skandináv irodalom elképzelhetetlen lenne az aktív állami szerepvállalás nélkül; számos ösztöndíj, pályázat segíti a szerzők megélhetését. Ezenkívül jelentős összegeket fordítanak a művek külföldi népszerűsítésére is fordítástámogatások révén.     „A jólét és a hosszú téli sötétség kedvez az önmegvalósításnak” – vélekedett a kiadó vezetője, aki szerint a magyarul megjelent északi művek csak a jéghegy csúcsa, számos fontos mű vár még fordításra.

Kiemelte, hogy a kiadó vendégeként a könyvfesztiválra Magyarországra látogatott Janne Teller, a számos irodalmi díjjal kitüntetett dán írónő is. Tellertől a Scolar 2011 őszén adta ki a világhírt meghozó, Semmi című regényét, amelyet a kiadóvezető A Legyek ura című Golding-regényhez hasonlított.

A könyves seregszemlére jelentették meg Janne Teller Ha háború lenne nálunk című könyvecskéjét. Az egyes szám második személyben megírt fikció azzal szembesíti az olvasóját, hogy mi lenne, ha diktatúra és háború lenne az országában, és csak a „békés Közel-Keleten”, ezúttal Egyiptomban találhatna menedéket. Az útlevél alakú és formájú könyv elsősorban a menekültek, bevándorlók életének traumáit ismerteti meg sajátos formában az olvasójával. Sugár S. András elmondta, hogy a kötetet minden ország számára adaptálják, a történetben a magyar olvasók azzal szembesülhetnek, hogy a diktatúrába sodródott szélsőjobboldali Magyarország áll hadban Ausztriával, Szlovéniával.

Az írónővel többször is találkozhatnak a rajongói: április 20-án 14 órától részt vesz a Trefort Ágoston Kéttannyelvű Szakközépiskola színházi előadásán, amelyet a Semmi című regényéből készítettek az iskola diákjai. Ezt követően Karafiáth Orsolyával fog beszélgetni a könyvfesztivál 2-es standjánál.

A kiadó a fesztiválra további hét könyvet jelentetett meg, köztük a finn sztáríró, Sofi Oksanen sorrendben második könyvét, a Baby Jane-t. Az 1977-es születésű alkotó 2003-ban robbant be az irodalmi életbe a Sztálin tehenei című regényével, a Baby Jane 2005-ben jelent meg – ezt követte az eddig legnagyobb sikert aratott könyve, a Tisztogatás.
A kötetről Sugár S. András elmondta: a fiatal szerző ezúttal is az elnyomottak, a nők szemszögéből vizsgálja a világot. Regényének főhőse Kormi, egy magabiztos, bakancsos lány, aki súlyos pánikbetegségben szenved. Megjegyezte: Sofi Oksanent szerették volna elhívni Budapestre, de lemondta az utazást, mivel szombaton mutatják be a Helsinki Operában a Tisztogatás című művéből készült operát.     Új regényt adott ki a Scolar Per Petterson norvég írótól is: az Átkozom az idő folyamát című kötet központi témája egy anya-fiú kapcsolat. „Magyarországon még kevésbé ismert, de a műveit már közel 50 nyelvre fordították le” – emelte ki, majd hozzátette, hogy újdonság Karim Fossum könyve is; a norvég „krimikirálynő” egy gyerekgyilkosság hátterét tárja fel, a bűntény nyomába ezúttal is Sejer felügyelő ered.     A Scolar két gyerekkönyvet is megjelentetett. Thorbjörn Egner A három rabló című mesekönyvét a szerző maga illusztrálta és a dalait is maga írta. A magyar kiadás is az eredeti rajzokkal jelent meg – emelte ki Sugár S. András, hozzátéve: a szerző műve már a norvég nemzeti örökség részét képezi.

Sajátos hangulatú rajzai miatt figyelemre méltó Stian Hole norvég grafikus-író Garmann nyara című könyve, amely 2007-ben elnyerte például a bolognai gyerekkönyv fesztivál fődíját, 2010-ben pedig a német ifjúságikönyv-díjat. A kötet Garmann, az iskolába készülő kisfiú „utolsó szabad nyaráról” szól – mondta a kiadó vezetője.

A kiadó ezenkívül újra kiadta Linn Ullmann Mielőtt elalszol című családregényét is. A norvég irodalom egyik legismertebb alkotójának nemrég jött ki új könyve, a The Cold Song, ezt a Scolar novemberben jelenteti meg. Sugár S. András megjegyezte: reményei szerint a könyvbemutatóra Linn Ullmann is Budapestre látogat. (MTI)