Hohol Ancsa megírta, Boris Juli pedig megrajzolta Terka figuráját, aki “egy cserfes, négyéves kislány.” Terka kiadót talált a Manó könyvek személyében, és nagynevű mentora is van: Marék Veronika ajánlja figyelmünkbe a kislány kalandjait. Az alkotókkal külön-külön készített e-mail interjút Both Gabi

Író: Hohol Ancsa

Terka személyében mintha a négyéves Hohol Ancsa jelenne meg… vagy tévedek?

Kár lenne tagadnom. Én voltam az igazi „kákabelű” gyerek, akibe nem lehetett semmilyen normális ételt belediktálni. Kivételt képeztek ez alól természetesen az édességek…

Hogy találtál rá Boris Julira, az illusztrátorra?

10 éve vagyunk barátok. Ő rajzol, én írok, adta magát a lehetőség, hogy csináljunk valamit közösen. Így jutottunk el Terkáig.

Miért épp a Manó könyveket választottátok kiadóul? Milyen az együttes munka?

Valójában a Manó Könyvek volt a legelső kiadó, akinek megmutattuk Terkát, és ők azonnal igent mondtak. Erre a pozitív hozzáállásra és bizalomra nem lehetett nemet mondani.

Milyenek a tapasztalataid, Terka segít a rosszul evő kislányoknak?

Nekem ugyan még nincs gyerekem, de az ismerőseim, akiknek vannak, és már olvasták a könyvet, pozitívan nyilatkoznak. Szerintem ha a gyerekek számára unalmas zöldségekhez valamilyen érdekes karaktert társítunk, akkor máris szerethetőbbek lesznek számukra.

Nem félsz, hogy túl didaktikussá válik a figura? Úgy érzem, most épp a határon van…

A figura maga szerintem semmiképp nem tud didaktikussá válni, hiszen nem Terka az, aki a könyvben „tanít”, hanem a történet maga. Terka csak egy cserfes, négyéves kislány.

A szivárvány örök jelkép, és a magyar meseirodalomban is sokan használták már, például Marék Veronika, aki a könyvsorozatot a figyelmünkbe ajánlja. Tanácsokat is kaptatok tőle, vagy csak az ajánlást?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindkettőt. Mind a két Terka-könyvet megmutattuk neki még kiadás előtt, és ő hihetetlenül értő és éles szemmel nézte végig őket. Mind szövegileg, mind képileg voltak nagyon jó meglátásai, ötletei, amiket megosztott velünk.

Hova megy Terka legközelebb, és mi történik vele?

Az a terv, hogy minden Terka-könyv egy-egy nagyobb, a gyerekek életében jelenlévő témát dolgoz fel. A Terka a piacon a táplálkozás, a Terka és a varázscsizma pedig az évszakok és az öltözködés témáját járja kicsit körül. Minden részben van egy erős mesei elem, ami a sztori gerincét adja, és mindegyik tanít is egy kicsit. A harmadik rész is ugyanezen az elven fog működni, de hogy mi lesz az, még nem árulhatjuk el. De reményeink szerint még ebben az évben találkozhatnak vele az olvasók.

Illusztrátor: Boris Juli

Hogyan kerültél kapcsolatba a könyv írójával, Hohol Ancsával?

Barátnők vagyunk kb 10 éve. Régi álmom volt mesekönyvet illusztrálni, már az egyetemen is foglalkoztam ilyesmivel, így kapóra jött, hogy Ancsa pedig szívesen ír mesét.

Mennyi idő telt el az első ötlettől a könyv megjelenéséig?

Kb egy-másfél év.

Milyen technikával dolgozol?

Számítógépen dolgozom, egy elektronikus rajztáblán rajzolok ceruzával. A vázlatok kézzel készülnek hagyományos módon (papír ceruza).

Hogyan alakult ki a figura? Úgy láttam, Ancsa kislánykori mása a könyvbéli Terka. (Bár még soha nem láttalak egyikőtöket sem, ezt csak a könyv utolsó lapján lévő Ancsáról készült képedről gondolom.)

Igen, ezt jól észrevetted 🙂 mivel a mese Ancsa gyermekkori élményeiből táplálkozik, gondoltam úgy lesz a leghitelesebb, ha az ő gyerek énje jelenik meg a rajzokban is

Milyenek a tapasztalataid, a kislányok tudnak azonosulni Terkával? Volt már közös rajzolás az olvasókkal?

Kiderült, hogy még annál is több gyerek küzd hasonló étkezési problémákkal, mint gondoltuk, szóval a szülők visszajelzései alapján telitalálat a karakter és a téma is. Voltak már közös foglalkozások a kis olvasókkal, a Bilimbo nemzetközi játszóház jóvoltából készítettünk együtt zöldségfigurákat igazi zöldségekből és öltöztettünk papír Terka babákat. Mindkettőnek nagy sikere volt.

Nálad mennyi ideig tart amíg egy könyv elkészül?

Az első könyv aránylag lassan készült, fel kellett építeni a fő karaktereket és a mesekönyv egész stílusát, de a második rész már sokkal gyorsabban elkészült, kb 2 hónap alatt.

Mivel foglalkozol, amikor nem illusztrálsz?

Különböző grafikai munkáim vannak a web design-tól az animációs reklámfilm rendezésig.