Kiállítással és előadásokkal emlékezett meg csütörtökön Charles Dickens angol író születésének 200. évfordulójáról a Debreceni Egyetem (DE) Angol-Amerikai Intézete.

A egyetemi könyvtár és az intézeti szakkönyvtár anyagából, angol és magyar nyelvű könyvekből és iratokból nyílt kiállítás az egyetem főépületében, ahol igyekeztek a gyűjtemény legérdekesebb darabjait közszemlére tenni – mondta Szaffkó Péter műfordító, az intézet korábbi vezető docense a megnyitót megelőzően az MTI-nek.
Hozzátette: a kiállítás anyagát ősszel a város más intézményeibe is elviszik, ezen kívül pedig a Twist Olivér című film vetítésével emlékeznek az „angol írózsenire.”
A csütörtöki ünnepséget Mike Balfour, a Dickens első regényének címét idéző londoni Pickwick Club tagja nyitotta meg. A jelenleg hetven tagú „igazán angol férfiklub” Dickens munkássága és a hozzá kapcsolódó események, megemlékezések szervezése mellett tagjainak „valódi dickensi élményeket, kocsmatúrákat, +drinking&dining klubokat+ is szervez” – hangsúlyozta.
A klub novemberben külön ünnepséget rendez annak tiszteletére, hogy Charles Dickens idén 175 éve fejezte be a Pickwick Club című regényének írását.
Mike Balfour Dickenst olyan írónak nevezte, aki képes volt bevonni az emberek legszélesebb rétegeit munkásságába, és anélkül tudott nagy nyilvánosság előtt az égető társadalmi problémák megoldásáért kampányolni, hogy ő maga politikussá vált volna. A szegényházak és árvaházak világát megjelenítő Twist Olivér figurája ma is világszerte ismert és töretlenül népszerű – mutatott rá.
A megnyitót az egyetem oktatóinak előadásai követték Charles Dickens életéről és munkásságáról. (MTI)