Hivatalosan is gondozásba vette Forrai Katalin hagyatékát a kecskeméti Kodály Intézet. Az anyag feldolgozása várhatóan még egy évet vesz igénybe – jelentette be a 2004-ben elhunyt világhírű zenepedagógus emlékére rendezett ünnepi program alkalmából csütörtökön az intézmény igazgatója.

A rendkívül sokszínű, dokumentumokból, könyvekből, kéziratokból és audiovizuális anyagokból álló hagyaték angol nyelvű részét már évek óta a Kodály Intézet őrzi. Ezt egészíti ki a család által hivatalosan csütörtökön átadott magyar nyelvű rész – közölte Nemes László Norbert, hozzátéve, hogy a felbecsülhetetlen értékű állomány más neves zenepedagógusok és karnagyok – a szakma legjelentősebb magyarországi képviselőinek – hagyatéka mellé kerül.
Forrai Katalin munkásságának tárgyi öröksége azonban amellett, hogy tovább gyarapítja a Kodály Intézet gazdag archívumát, egyszersmind kutatási célokat is szolgál.
„Örömmel vállaltuk el a Kecskeméthez erős szálakkal kötődő, világszerte ismert és elismert zenepedagógus hagyatékának teljes feldolgozását, mely jelenleg is tart” – fogalmazott az intézet vezetője, jelezve, hogy az átvett emlékek mintegy felét kitevő angol nyelvű anyag már hozzáférhető az érdeklődők számára, a magyar nyelvű dokumentumok, kötetek és felvételek rendszerezése azonban előre láthatólag még legalább egy évet vesz igénybe.
Nemes László Norbert kijelentette: családjával egyetértésben nem csupán Forrai Katalin hagyatékának igyekeznek méltó helyet biztosítani, de szellemi örökségét is szeretnék ápolni és közkinccsé tenni.
Emlékeztetett arra, hogy az 1926-ban született Forrai Katalin neve – Kodály Zoltán tanítványaként – egybeforrott a Kodály-módszer gyakorlati alkalmazásával a kisgyermekkori zeneoktatás terén. Egyike volt a legjelentősebb magyar zenepedagógusoknak, aki fáradhatatlanul végzett munkája és elkötelezettsége révén egyaránt maradandót alkotott a bölcsődei és óvodai zenei nevelés, valamint a tanárképzés területén.
Az általa három és fél évtizeden át vezetett óvodai ének-zene foglalkozásokat a Magyar Rádió hangarchívumában több száz órányi felvétel őrzi. Legismertebb, Ének az óvodában című kötetét pedig külföldön is számos nyelvre lefordították.
Emellett milliók „Kati nénije” évtizedeken át a magyar zenepedagógia nagyköveteként járta a világot, népszerűsítette a Kodály-módszert, illetve az annak alapján kidolgozott saját zenei nevelési rendszerét, amelynek középpontjában az óvodáskori fejlesztés, a zene, a mozgás és a játék összekapcsolása állt.
Forrai Katalin tagja és elnöke is volt a Nemzetközi Zenei Nevelési Társaságnak. Hosszú időn át vezette a magyar zenei élet és zenekultúra-terjesztés legfontosabb fóruma: a Zenei Tanács munkáját és a Nemzetközi Kodály Társaság alelnökeként is dolgozott.