Kiadók által felajánlott könyvekkel ajándékozza meg az erdélyi szórványkollégiumokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott Communitas Alapítvány.

Az adományozás keretében tizennégy erdélyi szórványkollégiumhoz juttatják el a könyveket a héten. Az alapítvány 2003 óta 4,65 millió lejjel (1 millió euróval) támogatta a romániai magyar könyvkiadást. Az erdélyi kiadók alapítványi támogatással megjelentetett könyvei közül adományoznak most ezeknek a kollégiumoknak összesen 2100 kötetet – írta kedden a Szabadság című napilap.
Erdély több vidékén úgynevezett szórványkollégiumokat alapítottak az elmúlt húsz évben. Ezeket az iskolákat olyan vidékeken hozták létre, ahol kis létszámban él a magyarság. A szórványkollégiumok rendeltetése összegyűjteni egy nagyobb központba azokat a gyerekeket, akiknek szülőfalujukban nem lenne lehetőségük anyanyelvi oktatásban részesülni.
Ilyen szórványkollégium egyebek között Válaszúton, Szamosújváron, Désen, Zsobokon, Kalotaszentkirályon, Gyulafehérváron, Déván és Petrozsényban működik. (MTI)