A nehéz helyzetbe került Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft. finanszírozásáról egyeztettek Fideszes országgyűlési képviselők Soltész Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárával, és megállapodtak arról, hogy a cég jövőre 290 millió forintot kap a működéséhez – számolt be Bóka István országgyűlési képviselő (Fidesz) az MTI-nek kedden.

Bóka István elmondta, a zánkai centrum jövő évi finanszírozásáról folytatott hétfői egyeztetésen részt vett Lasztovicza Jenő, Kara Ákos és Mihalovics Péter Fideszes országgyűlési képviselő is. A jelenlegi költségvetési tervekben 250 millió forinttal szerepel a centrum működésének támogatása. Soltész Miklós ígéretet tett arra, hogy a jövő évi költségvetés módosításának következő fázisában további 40 millió forintot csoportosítanak át a célra, így az intézmény az idei évhez hasonló nagyságrendű támogatásban részesülhet – tette hozzá.
Bogó Ágnes a zánkai ifjúsági centrum ügyvezetője az MTI megkeresésére elmondta, egy ideje vagyonfelélésre kényszerülnek, mivel az állam korábbi, évi 560 millió forintos működési támogatása az utóbbi két évben jelentősen csökkent. Tavaly 121 millió forintos, idén 143 millió forintos forráselvonást kellett volna kigazdálkodniuk. Ennél is nagyobb baj azonban, hogy a szociális és ifjúsági államtitkárságtól eddig egy fillér működési támogatást sem kaptak a tavalyi költségvetésben megszavazott, majd a zárolások miatt 287 millió forintra csökkent, általuk folyósítandó összegből – tette hozzá.
Az ügyvezető kifejtette, az Európában egyedüli adottságokkal bíró, állami tulajdonban lévő gyermek és ifjúsági centrum turisztikai, oktatási, kulturális és sport célú feladatokat lát el. Több mint 200 hektáros tóparti területén évente több mint százezer látogatót és közel 40 ezer, főként fiatal és gyermek szállóvendéget fogad. Idén az összesített, és az év végéig becsült adatok szerint a vendégforgalma 9,5 százalékkal nő, a vendégéjszakák száma azonban 5,8 százalékkal csökken a korábbi év adataihoz viszonyítva.
Bogó Ágnes hangsúlyozta, fontos az ország marketingje szempontjából is, hogy megmaradjon Európa legnagyobb ifjúsági találkozóhelye, amely a jelenleginél sokkal nagyobb forgalmat tudna bonyolítani, ha sikerülne pótolni az évtizedek óta elmaradt átfogó fejlesztését.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI-nek arra a kérdésre, hogy miért nem kapta meg, illetve mikor kaphatja meg a zánkai ifjúsági centrum az idei költségvetésben előirányzott működési támogatását, a sajtóosztályon keresztül egyelőre mindössze annyit válaszolt, hogy a tárca „mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekekkel foglalkozó szervezetek működőképességét biztosítsa”. (MTI)