Csíkszereda talán legszebb könyvesboltját nyitotta meg a Petőfi utca 4. szám alatt a Gutenberg: a minden túlzástól gondosan elforduló, átgondoltan egyszerű belső tér formái,színei,textúrái tartózkodóan, de már az ajtónyitás pillanatától megteremtik az otthonos, hívogató hangulatot. A fából készült, növényi rostokból font kötelekkel átszőtt polcrendszer a több ezer kötet mellett mintha azt a fél óra csendet is felkínálná, amely alatt a látogató belelapozhat néhány szép könyvbe. És hogy ebben a térben hirtelen elrobog az ember mellett egy neonzöld tricikli, rajta egy kacagó kislánnyal, vagy egy ötéves kliens épp a kirakatban,hason fekve forgat egy állatos lapozót, öccse pedig egy közel akkora meséskönyvet vonszol kitartóan a padlón, mint ő maga? Ez már hozzátartozik a Gutenberg Könyvesbolt üzletpolitikájához.

Néhány napja megnyílt a csíkszeredai sétálóutcán a Gutenberg Könyvesbolt. Kitalálói nem akartak szalagvágót,koccintást, egyszerűen csak kitárták az ajtót. Így először a közeli barátok jöttek, és hozták magukkal a gyerekeiket is. A gyerekek kicsit ugráltak a „rakétapiros” kanapén, kicsit kergetőztek, utána pedig – stílszerűen hason kúszva – felfedezték a gyereksarkot: azt a birodalomszögletet, amit nekik rendeztek be játékokkal, diavetítővel, és persze a színes polcokon sorakozó könyvekkel.

– Olyan teret és hangulatot akartunk teremteni, amely méltó a könyvekhez, de közben meleg és barátságos is, hogy a betérők érezzék: ha időt szánnak rá, eltölthetnek itt egy kellemes órát, fellapozhatják a könyveket, nincsenek útban. Ez a gyereksarok találta meg leghamarabb a rendeltetését: a kicsik hason
fekve mutogatják egymásnak a mesekönyvek figuráit, építenek, játszanak, élvezik, hogy minden megfogható, kipróbálható – mondja Tőzsér Kinga.
A kicsik világához való közeledés jól látszik a kínálaton is: a felnőtteknek szánt szépirodalmi, művészeti, szakmai kötetek mellett a készlet fontos részét teszik ki a gyerekkönyvek, ez a bolt egyik erőssége. Úgy tartják, minden könyvön láthatatlan címke van: a Gutenberg ajánlja.
Több ezer címből, több száz kiadótól választják ki az igazán értékes könyveket, figyelnek az illusztrátorok munkájára, a szakirodalom, a szaklapok ajánlásaira.
Ez az „előválogatás” a Gutenberg Könyvesbolt egyik legfontosabb feladata,és egyben védjegye is. Mert az internetes könyváruházakban akár százezres címlistából válogathat a vásárló – de senki sem igazítja el őt abban, hogy miért értékes és művészi egy IBBY-díjas grafikus által illusztrált könyv, vagy hogyan lehet elkerülni a gügyögő, sablonos, a kicsik fantáziáját és képi világát beszűkítő giccset, és hogy mért nem mindegy, ha a gyerek KAF-verset mondogat, vagy a kommersz rajzfilmipar valamelyik figurájának himnuszát tanulja meg. Ezeket az értékeket képviseli a közönség által már ismert igényességgel a Gutenberg Kiadó is: tavaly klasszikus, pompásan illusztrált Mátyás király-meséket, idén Kovács András Ferenc és László Noémi egy-egy verséből Faltisz Alexandra és Csillag István rajzaival készült lapozót adott ki a gyerekek számára.
Sok száz egyéb könyv mellett ezek is megtalálhatók a polcokon – kedvcsinálóként pedig ezen a héten, szombattal bezárólag tízszázalékos kedvezménnyel vásárolhat a könyvesboltban
mindenki.

Burus János Botond, Hargita Népe