Szeretnék felújítani Csehországban a „könyves csütörtököket”, azt a szocialista rendszer évtizedeiben kialakult hagyományt, hogy a legfőbb könyvújdonságokat az egész országban mindig csütörtökön dobják piacra.

A Nagy Könyves Csütörtök elnevezésű kezdeményezésbe eddig tucatnyi nagy könyvkiadó kapcsolódott be. A Kosmas disztribúciós hálózaton keresztül első ízben most csütörtökön tíz, nagy érdeklődésre számot tartó új könyv került a boltokba. Köztük van Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Alexandr Szolzsenyicin és a népszerű cseh pap-író, Tomás Halík egy-egy alkotása.
„A hagyomány felújítására szolgáló közvetlen ihletet a brit Super Thursday szolgáltatta. Nagy-Britanniában minden évben október első csütörtökén több tucatnyi könyvújdonság jelenik meg a legnépszerűbb szerzőktől” – árulta el Josef Zák, a Kosmas igazgatója újságíróknak.
Szavai szerint így került újra a figyelem előterébe az egykori „könyves csütörtök”, amikor rendszeresen hosszú sorok kígyóztak a könyvesboltok előtt. „Elég volt egy apróbb közvélemény-kutatás az idősebbek körében, hogy megállapítsuk, milyen népszerű volt akkoriban ez a rendszer. Innen az ötlet, hogy ezt fel kellene újítani. Ma persze más a helyzet. Korábban néhány tucatnyi kiadó és egyetlen központi disztribúciós rendszer működött. Ma mindezekből sokkal több van… Minket is meglepett, hogy a megszólított könyvkiadók többsége kedvezően reagált kérésünkre, és készségesen beszállt az akcióba. A közös ügy érdekében képesek voltak azt is elfeledni, hogy konkurensek” – magyarázta Zák.
Az első jelképes „könyves csütörtököt” kísérő akciókkal egészítették ki. Országszerte író-olvasó találkozókat, felolvasásokat tartanak, számos könyvesbolt különféle kedvezményeket is kínál az olvasóknak, vásárlóknak. A könyvkiadók és a könyvterjesztők azzal számolnak, hogy az akció hozzájárul a könyvkultúra népszerűsítéséhez és forgalmuk fellendítéséhez.
Csehországban az utóbbi években átlagban 15-16 ezer könyvcím jelenik meg. A régi százezres példányszámok azonban már régen a múlté: ma egy tízezres példányszám már hatalmas sikernek, igazi bestsellernek számít.

[fblike]