A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában 2014. április 26-án ismét ünnepélyes keretek között rendezik meg a Sárkányos Mesenapot, ahol Dávid Ádám harmadízben ölti magára Meseország királyának palástját. Igazán testhezálló szerep ez a Móra Kiadó szerkesztőjének, aki maga is ír meséket, ifjúsági regényeket. Jelenleg épp Millennium expressz című könyve folytatásán dolgozik, amely idén ősszel várható. A Tilos az Á Könyvek gondozásában megjelent történelmi kalandregény egy kerekeken guruló árvaházon játszódik 1896-ban, és felbukkan a vonaton többek között az ifjú Ady Endre, Hajós Alfréd vagy Gárdonyi Géza is.

sarkanyos_mesenap_2014_05Dávid Ádám rengeteg inspirációt kap írásaihoz a gyerekektől, ezért is vállalta el ismét nagy örömmel Meseország királyi címét. Így emlékezik vissza a 2011-es Sárkányos mesenapra:

„Ki ne álmodna arról kiskölyökként, hogy egy napon király vagy királynő válik belőle? Ha pedig éppenséggel legkisebb fiúról van szó – mint esetemben is –, akkor már csak a mesebeli sárkányos próbákat kell kiállnia, hogy elnyerje méltó jutalmát. A meghódítandó sárkányfészket már hosszú évek óta ismertem: a mesék szenvedélyes írójaként és kutatójaként számtalan utazást tettem a Sárkányos Gyerekkönyvtár messze földön híres gyűjteményében. Annál nagyobb megtiszteltetésnek és kihívásnak éreztem, mikor Dienes Éva felkért Meseország villámvezetésére. Ahogy csak ott álltam a királynő oldalán, hűséges alattvalóim kettős sorfala között, csillogó szemükben az a gyerekkori álmom tükröződött, amely egy fertályórára valósággá vált. A következő szavakkal köszöntöttem a felavatásra váró udvarhölgyeket és lovagokat:

sarkanyos_mesenap_2014_04Hű alattvalóim!
Nagy öröm számomra, hogy idén is együtt ünnepelhetünk a Sárkányos Gyerekkönyvtárban, ahol Ég és Föld minden alkalommal szivárványban fut össze, ahol a Fantázia és a Valóság kapuja áll. Országom veszélynek van kitéve, hiszen egyre többen felejtik el az ide vezető utat. De amíg hiszünk Meseországban, és annak minden csodájában, királyságom élni fog, és a mesék nem vesznek el.

A parádés bemutatók után könyvekkel és oklevelekkel jutalmaztuk a gyerekeket.”