Bakó Tamás: Szemétmeló – Saját történetek talált hulladékból

A Békéscsabán kétévente, tavaly megtartott Országos Tervezőgrafikai Biennále anyaga a hagyomány szerint a következő évben, így idén Budapesten is látható lesz péntektől november 6-ig a Magyar Alkotóművészek Házában, a XIV. kerületben, az Olof Palme sétány 1. alatt.

Molnár Kálmán grafikusművész, a biennálék főszervezője elmondta az MTI-nek, hogy mintegy négyszáz művész plakátjait, köztük a tavalyi két fődíjas, Szugyiczky István és Bakó Tamás, valamint az életműdíjas Molnár Gyula munkáit láthatja a budapesti közönség.
Szugyiczky István 2001-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Azóta szinte az egész világot bejárta, Milánóban plakátjait ötször választották a legjobbak közé. Tavaly Londonban a Digital Artist Awards versenyén a graphic design kategóriában díjazták. Ő tervezte a Greenpeace számára a japán bálnavadászat elleni tiltakozó plakátot.
Bakó Tamás tavaly végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) grafikai szakán Molnár Gyula tanítványaként. Az abszurd humoráról ismert grafikus figurái a képregények alakjaival rokonok. Szemétmeló – saját történetek talált hulladékból című sorozata, valamint a Roham magazinban közölt rajzai igen ismertek.
A Konecsni György-díjat életművéért Molnár Gyula, a MOME tanára, a Magyar Plakáttársaság egyik alapítója vehette át Békéscsabán. Számtalan plakátja nyert nívó-díjat, részt vett többek között a Magyar Posta arculatának megtervezésében. Életművét foglalja össze Az én vizuális nyelvem című, 2008-ban megjelent kötetébe.
A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Tervező Grafikus Szakosztálya a biennále szervező bizottságaként 1976-ban indította el a tervező grafikai művészet összes műfaját kétévente bemutató egyetlen hazai országos kiállítás-sorozatát, amelynek feladata, hogy a hagyományok szellemében a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit és generációit folyamatosan számon tartsa és bemutassa – hangsúlyozta Molnár Kálmán.
A biennále a tervező grafikán belül minden műfajnak, stílusnak és technikának, az új digitális eszközök adta lehetőségek bemutatásának is helyet ad. A tavaly Békéscsabán megtartott XVII. Biennálén az előző két év grafikai termésének bemutatása volt a fő cél. Mivel a biennále a szakma egyetlen országos rendezvénye, így a 2008 és 2010 között született grafikai terveket, a tervezőgrafika bármely műfajában megvalósult munkákat, különböző arculat- és könyvterveket, emblémákat, csomagolásterveket, naptárakat, nyomtatott anyagokat, komputeres animációt, videót láthat a kiállítás közönsége.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült a XVII. Országos Tervezőgrafikai Biennále 112 oldalas színes katalógusa, valamint meghívója és plakátja is.
Az országos tervezőgrafikai kiállítást Szepes Hédi művészettörténész rendezte és Jerger Krisztina művészettörténész nyitja meg csütörtökön este.

MTI
[fblike]