Kérjük, mutatkozzon be röviden, mikor indult illusztrátori /művészi pályafutása, milyen szakmai sikerekre büszke?

Angol-német bölcsész szakon végeztem és emellett üzleti tanulmányokat folytattam. Mivel gyermekkorom óta vonzott a textil és a divat világa, ezért egyetem alatt rövid kitérőként részt vettem egy ruhatervező képzésen, de ez ebben az időben inkább csak hobbinak tűnt, nem gondoltam, hogy komoly jövője lehet. Akkoriban a grafika számomra a divatrajzzal/illusztrációval volt egyenlő. Pár év kihagyás után lehetőségem nyílt arra, hogy a hobbim a munkám legyen, és egy outdoor ruhamárkánál helyezkedtem el ruhatervezőként, ekkor ismerkedtem meg a különféle számítógépes grafikai programokkal, és ekkor ismertem fel, hogy mennyivel több rejlik az alkalmazott grafikában, mint azt valaha gondoltam volna. Azóta autodidakta módon képezem magam, és folyamatosan új területeket fedezek fel a különböző saját és megbízásos, hazai és külföldi projekteknek, pályázatoknak köszönhetően. A munkáimat egy tanulási folyamat állomásainak tekintem, mindegyiknek sokat köszönhetek.

Mit jelentenek Önnek Lázár Ervin meséi, mi alapján választotta ki a mesét, amelyhez az illusztrációt készítette?

Lázár Ervin meséi gyerekkori emlékeket idéznek, jóllehet most felnőtt fejjel újra olvasva egészen új értelmet nyertek. A mese kiválasztásánál az volt a döntő, hogy olvasás közben melyik ‘mozi’ volt a legszimpatikusabb, amit a sorok nyomán a fejemben vetítettem. Lázár Ervin írásai igen gazdag képi világot rejtenek, ezért számomra ez a döntés nehezebb volt, mint a megvalósítás.

Mit tartott szem előtt illusztrálás közben, mi okozott nehézséget, illetve örömet munka közben?

Az elsődleges szempont a célközönség volt, azaz a gyerekek. Alapvetően az járt a fejemben, hogy gyerekkoromban az öcsémmel milyen könyveket lapoztunk szívesen, és ezt az érzést szerettem volna újrateremteni. Olyan illusztrációt szerettem volna készíteni, ami színeivel, hangulatával és egyszerűségével nem csak vonzza a tekintetet, de tartalmának és átlátható részleteinek köszönhetően meg is tartja azt.

Min dolgozik jelenleg, mik a jövőbeni tervei?

Jelenleg webdesignnal, reklámgrafikával foglalkozom, valamint Ipad-ra alkalmazott, digitálisan animált könyvillusztrációkon dolgozom (Edgar Allan Poe: A fekete macska, Csehov: 6-os számú kórterem). A digitális könyvillusztrációs munkák kapcsán fedeztem fel a meseillusztrációt. A Lázár Ervin pályázatot kiváló alkalomnak találtam arra, hogy ebben is kipróbáljam magam, és nagyon örülök, hogy pozitív a fogadtatás. Mindenképpen folytatni szeretném.

[fblike]