Kérjük, mutatkozzon be röviden, mikor indult illusztrátori/művészi pályafutása, milyen szakmai sikerekre büszke?

A Képzőművészeti Egyetem elvégzése – azaz 2001 – óta foglalkozom illusztrálással is. Bár könyv-, lemezborító- és naptár illusztrációkat – iskolai feladatként – már a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tervezőgrafikus diákjaként is festettem. A tervezőgrafika sok területe közül mindig is a plakáttervezés érdekelt leginkább. 1998-ban a Deutsche Telekom,  „Média, Kommunikáció és Ember” című pályázatának 2. díját nyertem el egy plakátommal. 2000-ben Erasmus ösztöndíjjal, – életem legélménydúsabb, felejthetetlen időszakaként – egy szemesztert töltöttem Finnországban, a University of Art and Design Helsinki UIAH egyetemen. 2003-ban jelent meg illusztrációimmal Jack London leghíresebb regénye A vadon szava. 2006-ban a II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál plakátpályázatának 2. díját nyertem el. A Stalker Stúdió kiadásában 2006-ban megjelent Plakát.hu (Plakáttervezés Magyarországon 1989-2006) című kötetbe három plakátomat válogatták be. Szintén ebben az évben jelent meg illusztrációimmal Kürti Kovács Sándor Történetek Naszreddin Hodzsáról című mesekötete. 2008-ban A MAOE és a MFT Gyermek-Játék 2008. országos pályázatának különdíját kaptam könyv illusztrációimért, valamint a Krimiklub.hu gondozásában megjelent két krimihez festettem borítóillusztrációkat. 2010-ben Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasként cigány népmeséket illusztráltam, megterveztem a mesekönyvet és a kötet promóciós anyagát is. E munkámmal idén elnyertem a V. Gyermek-Játék országos pályázat 3. díját.

Mit jelentenek Önnek Lázár Ervin meséi, mi alapján választotta ki a mesét, amelyhez az illusztrációt készítette?

Nagyon szeretem Lázár Ervin életvidám, szeretetteljes, bensőséges hangulatú meséit s történetei kedves szereplőit. Csodálom szóalkotási, mondatfűzési, történetvezetési leleményét, groteszk humorát.
A Bárányfelhő-bodorító című mese humora, hangulata, bája egyből magával ragadott. Fontos szempont volt számomra a különféle karakterek megjelenítésének lehetősége is.

Mit tartott szem előtt illusztrálás közben, mi okozott nehézséget, illetve örömet munka közben?

Egy mese illusztrálásakor a karakterek, az előadásmód és a kompozíció kitalálása, kialakítása a probléma és mindezek megoldása jelenti az örömet. Emellett a szabadkézi rajzolás, festés is örömforrás számomra. De nem kizárólag szabad kézzel dolgozom, gyakran használom a Photoshopot is élve a kollázs adta lehetőségekkel.

Min dolgozik jelenleg, mik a jövőbeni tervei?

A közeljövőben a környezettudatos életmódot népszerűsítő kiadványt fogok tervezni és illusztrálni egy alapítvány megbízásából. Emellett valószínűleg étlaptervezés és arculattervezés is vár rám.
Emellett a cigány népmese illusztrációim megjelentetéséhez keresek könyvkiadót.

[fblike]