„Az olvasóvá válás kérdése az iskolába járás előtt dől el.” Maga az idézet Robert Escarpit francia irodalomszociológustól származik. Korábbi kutatások, empirikus vizsgálatok eredményei is ezt a kijelentést igazolják. Ezekből a felmérésekből tudjuk, hogy a gyerekek olvasási kedve, könyvek iránti szeretete főként szülői házban látott minták átadása révén alakulhat ki. Az olvasóvá váláshoz azonban nem elég a példamutatás; szükség van olyan tudatos szülői törekvésekre is, mint a meseolvasás, a felolvasás, a könyvajándékozás, folyóirat-vásárlás vagy éppen a rendszeres könyvtárlátogatás. Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a 6 éven aluli gyerekek olvasáskultúrájának fejlesztésére (Born to read, Nati Per Leggere, Bookstart stb.)

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) lehetőséget adott arra, hogy Tatabányán a József Attila Megyei Könyvtár egy másfél évig tartó programsorozatot indítson a legkisebbek olvasóvá nevelése céljából. Minden Tatabányán és kistérségében 2009. január 1-je után született gyermek babacsomagot kap. Ebben a kisgyermekek nem a profitorientált cégek termékmintáit, pelenkacsomagjait kapják ajándékba, hanem egy könyvet, pontosabban kortárs költők verseit tartalmazó kötetet. A csomagban található magasságmérő szalag ajánlólistát tartalmaz, hogy mely könyveket érdemes beszerezni a gyerekeknek. A táska tartalmaz még egy tájékoztató füzetet, amelyben a szülők hasznos tanácsokat kaphatna arról, hogy miért fontos a meseolvasás, a felolvasás; hogyan alakul a 6 éven aluli gyerekek irodalmi érdeklődése; mire érdemes figyelni a felolvasás során.

A babacsomagokat a Tatabánya Megyei Jogú Város Egészségügyi és Szociális Alapellátó Szolgálata közreműködésével terjesztik. Ez azt jelent, hogy a védőnők juttatják el a csomagot a kisgyermekes szülőknek, egy év alatt összesen 2500 darabot.

A 2011 év végéig tartó projekt számos programot és előadást is kínál a témában. Programot szerveznek a szülőknek a kisgyermekek helyes táplálásával, a gyermekbetegségekkel kapcsolatosan. Ringató foglakozásokat rendeznek a szülőknek és a 3 éven aluli gyermekeiknek. Irodalmi sorozatot indítanak Gyereksimogató címmel, ahová az 5-6 éves óvodásokat és kisiskolásokat várjuk. (Az első vendég december 13-án Tóth Krisztina költő volt.) Heti rendszerességgel tartanak foglalkozást a gyermekkönyvtárban az óvodáskorú gyerekeknek. És végül egy szóló koncerttel zárják a rendezvénysorozatot.