Kérjük, mutatkozzon be röviden, mikor indult illusztrátori/művészi pályafutása, milyen szakmai sikerekre büszke?

1978-ban végeztem a budapesti Kisképzőben alkalmazott grafika szakon. 1979–2004-ig a gyerekeim nevelése mellett szabadúszóként vállaltam grafikai megbízásokat. 2005-től, 45 évesen  kezdtem el újra teljes munkaidőben a szakmámban dolgozni, továbbra is mint vállalkozó. 2011-ben jelent meg a székesfehérvári királyi bazilikáról írt könyvem, amihez én gyűjtöttem a tudományos anyagot és az illusztrációkat is én készítettem. A könyv nagyon népszerű, fél év alatt elfogyott az első kiadás. Az elmúlt 25 évben rengeteg díszoklevelet terveztem és kiviteleztem kézzel a grafikai kidolgozáson túl a megrendelt szöveg is kézzel írt. Ezeket nagyon kedvelik, a megrendelői palettám igen széles: önkormányzatoktól kezdve, vállalkozások, tanintézmények és olykor magánszemélyek is adnak megbízást. Óvodák részére is készítettem díszoklevelet, a megrendelés gyermekkönyv-illusztráció stílust írt elő. Ennek hatására kezdtem el megrendelésre gyerekeknek rajzolni és én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire szeretik ezeket a rajzaimat. Mesekönyveket 2008-ban kezdtem írni és rajzolni. Ezek elsősorban az unokáimnak készültek, mert nehezen találtam 3-4 éves gyerekeknek megfelelő meséket. Ismét pozitív meglepetésként ért, amikor kiderült, hogy nem csak ők, hanem a környezetünkben élő hasonló korú gyerekek is mennyire szeretik ezeket. Aztán az élet hozta magával, hogy olyan történeteket is kellett írnom, amik nem tartoznak a klasszikus mese körébe, a felnőtt világ megértését célozzák.

Mit jelentenek Önnek Lázár Ervin meséi, mi alapján választotta ki a mesét, amelyhez az illusztrációt készítette?

Nagyon szeretem Lázár Ervin meséit. Egy könyv sikerét családon belül az jelzi, hogy mennyire „olvasták rongyossá”. A Szegény Dzsoni és Árnika, a Bab Berci, A Négyszögletű Kerek Erdő és a többi Lázár Ervin mesekönyv már nem örököltethető az unokáimnak, ezeket újra meg kell venni nekik. A gyerekeim ugyanazt szerették ezekben a mesékben, amit én. Viccesek, szórakoztatóak, nem gügyögősek és tele vannak örök érvényű emberi bölcsességgel.

Mit tartott szem előtt illusztrálás közben, mi okozott nehézséget, illetve örömet munka közben?
Lázár Ervint nagyon könnyű illusztrálni. Elolvasom a mesét és az írói bravúrnak köszönhetően már látom is a rajzot, csak meg kell festeni. A mese kiválasztása is egyértelmű volt számomra. A legkisebb lányom túlsúlyos és folyton fogyókúrázik. Ez a mese neki szólt.

Min dolgozik jelenleg, mik a jövőbeni tervei?

Jelenlegi legnagyobb munkám ismét felnőtteknek készül. Székesfehérvár térbeli történelmi térképét rajzolom régészek és művészettörténészek segítségével. A gyerekeknek is szeretném tovább írni a meséimet. Egy gyerekekkel is foglalkozó pszichológus segít a téma kiválasztásában. Szerinte is nagyon fontosak és jók ezek a történetek. Sok felnőtt nem tud kényes témákról beszélgetni a gyerekével, vagy fel sem merül benne, hogy beszélgetni kéne. A gyerekek pedig sokszor magányosan és félelmekkel telve élik meg a körülöttük zajló világot. Mint korábbi munkáim során, a jövőben is úgy készítem majd ezeket, hogy áteresztem őket a – véleményem szerinti legjobb szűrőn – a környezetem élő célközönségen, azaz unokáim, ismerőseim hasonló korú gyermekei olvassák majd és az ő reakcióik alapján finomítom véglegessé mind a történeteket, mind pedig az illusztrációkat. Akár felnőtteknek, akár gyerekeknek írok és rajzolok, a legfontosabb az érthetőség és az egyszerűség.

[fblike]