Hincz Gyula könyvillusztrációiból látható kiállítás péntektől a Váci Értéktárban. A Bóbitától a Bibliáig című kiállítás középpontjában a művész gyermekkönyvekben megjelent grafikái állnak.

 

Hincz Gyula könyvillusztrációiból látható kiállítás péntektől  a Váci Értéktárban. A Bóbitától a Bibliáig című kiállítás középpontjában a művész gyermekkönyvekben megjelent grafikái állnak.

Pályafutása során Hincz Gyula több mint 140 könyvet illusztrált, köztük Vörösmarty Mihály, Márai Sándor, és más magyar, valamint külföldi klasszikus írók és költők műveit. Alkotóművészetének fontos egységét képezte ez a műfaj, amelyet elismerés övezett, 1959-ben elnyerte a lipcsei könyvművészeti kiállítás ezüstérmét. Munkái között található Swift Gulliver utazása vagy Madách Ember tragédiája – mondta Szarvas Krisztina, a múzeum munkatársa csütörtökön az MTI-nek.
A tárlat kiemelt témájaként Hincz Gyula gyermekköteteket díszítő illusztrációi szerepelnek. A művész tiszta vonalú, vidám grafikái tették még élvezetesebbé többek között Weöres Sándor Zimzizimjét, Móricz Zsigmond A török és a tehenek című verses meséjét, Nemes Nagy Ágnes verseit. A gyerekeket mesekuckó is várja, ahol interaktív játékok mellett színes fantáziavilágába csöppenek bele.     A kiállításon helyet kapott a felnőtt irodalom is, számos Nobel-díjas író munkájával. Hincz illusztrálta többek között Anatole France A Lúdláb királynő, Nyársforgató Jakab meséi című kötetét, Alfred de Musset Szeszély című színművét; az 1965-megjelent Toll és Ecset című kiadványt, amelyben klasszikus magyar költők verseihez készített grafikákat, de láthatók Vácott Karinthy Frigyes vagy Krúdy Gyula munkáihoz készült grafikái is.
A vendégek nemcsak a képzőművészeti alkotásokat tekinthetik meg, de az illusztrált köteteket is kézbe vehetik az olvasósarokban.  A festő-grafikus-szobrász Hincz Gyula műveit gondozó váci múzeum mostani kiállítása az életmű újragondolásának, feltárásának programjába illeszkedik, és a 2010-ben indult váci Hincz-tárlatok szerves folytatása. Szeretnénk, ha a negyedszázada elhunyt művész kreatív és gazdag hagyatéka megtalálja a valódi helyét és szerepét a magyar művészettörténetben – közölte Szarvas Krisztina.

[fblike]