Péntek délután a Millenáris Fogadójában, a Könyvtáros klubban tartotta sajtótájékoztatóját a Móra Kiadó. Dian Viktória és Dóka Péter szerkesztők segítségével négy, elsősorban a tíz év feletti korosztály számára ajánlott könyvet ismerhettünk meg.
Pásztor Csörgei Andrea
Dian Viki Fotó: Dóka Attila

Péntek délután a Millenáris Fogadójában, a Könyvtáros klubban tartotta sajtótájékoztatóját a Móra Kiadó. Dian Viktória és Dóka Péter szerkesztők segítségével négy, elsősorban a tíz év feletti korosztály számára ajánlott könyvet ismerhettünk meg.

Bevezetőjében Dian Viktória elmondta, hogy sokat töprengtek, mi legyen a könyvbemutató címe, hiszen – azt leszámítva, hogy mind a négy regény külföldi szerző tollából született – meglehetősen különbözőek. Végül úgy találták: a közös mindegyikben az, hogy valamiféle nyugat-európai trendnek felelnek meg, olyasminek, melyet a kiadó – szándéka szerint – szívesen közvetítene a magyar olvasóközönség felé. Ezen belül a négy könyv egyike nálunk kifejezetten tabunak számító témát feszeget, így aztán végül is adta magát a keresett cím: Tabuk és trendek.
Először Dian Viktória beszélt, méghozzá a trendekről, lévén – elmondása szerint – a négy kötetből háromnak a műfaja Európában manapság roppant népszerű. Az első könyv, mely ezek közül bemutatásra került Timothée de Fombelle: Vango – Ég és föld között című műve volt. Ez egy vérbeli történelmi kalandregény, némi krimivel dúsítva. A főhős egy hajótörés után egy szigeten él, múltjából gyakorlatilag semmire sem emlékszik. Egy napon rábukkan a szomszéd szigeten fekvő monostorra, és ez fenekestül felforgatja az életet. Számtalan váratlan fordulatnak köszönhetően, egyszer csak azon kapja magát, hogy menekülnie kell, mentenie az életét.  S miközben ő menekül, mi pontos képet kapunk a ’30-as évek Európájáról, a benne élt valós történelmi személyekről. A rejtélyek egyre sokasodnak és minden szál valamiféleképpen Vango családjához vezet. A teljes igazságra azonban még több mint fél évet várnunk kell, hiszen a második, befejező rész csak karácsony táján fog megjelenni, A hazátlan herceg címmel – tudhattuk meg.
A második kötet, tartalmának ismertetése előtt Dian Viktória egy kérdést intézett a jelenlévő könyvtárosokhoz, mi szerint: mi a tapasztalatuk, milyen jellegű könyveket kölcsönöznek ki leggyakrabban a fiatalok? „Fantasyt” – hallatszott innen-onnan a válasz, és ezzel a kiadó képviselője is egyetértett. Nem véletlen tehát, hogy a Móra újdonságai között ez is fellelhető. A regény címe Unika – Az Élet Lángja, egy olasz regénytrilógia első része. A szerző neve E. J. Allibis, mely már önmagában is misztikus, hiszen nem egy létező személyt takar, hanem az egyik szereplőt. Dian Viktória felhívta a figyelmünket, hogy bár kétségtelenül itthon is nagy népszerűségnek örvend ez a műfaj, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy míg Nyugat-Európában a fantasyirodalom igencsak sokszínű, addig nálunk meglehetősen egyoldalú a kínálat. A kiadó törekvései közé tartozik, hogy ezen a tényen változtasson. A történet – a műfaj elvárásainak megfelelően – hétköznapi tinédzserek világából indít és az angyalok közé repít bennünket: kiderül, hogy a három főszereplő fiatal, egyike maga is angyal, és részt kell vennie a jó és a rossz angyalok közt dúló háborúban – ám nagy kérdés, hogy melyik oldalon tegye ezt meg. Dian szerint, a kötet mind képi világában, mind a felbukkanó lények tekintetében igazi, hamisítatlan fantasy.
A harmadik regény a Pöttyös sorozat legújabb darabja, címe: Családcsere, szerzője: Éléonore Cannone. Mint megtudhattuk, mulatságos, humoros lányregényről van szó, ami valójában mindig trendi, sosem megy ki a divatból. A történet főszereplője két kamasz, kiknek családjai homlokegyenest eltérő életstílust képviselnek. Martinék merev időbeosztás szerint élnek, amit a fiú igen nehezen visel, míg Hortensia csupa hóbort, szétszórt családjával boldogul nehezen. Egy nap aztán elhatározzák: családot cserélnek egy hétre, s ez vezet számtalan mulatságos szituációhoz.
Nem került részletes bemutatásra, ám megemlítődött még egy lányregény, mely valós szereplők mellett boszorkányokat is felvonultat, nem kevés humorral fűszerezve, ez pedig Sarah Mlynowski Buli és bájital című kötete – ez szintén az idei Könyvfesztivál mórás újdonsága.
Ezután Dóka Péter vette át a szót, hogy együttgondolkodásra invitáljon bennünket, hallgatókat. Azt próbáltuk kideríteni kérdései segítségével, hogy akad-e ma, Magyarországon olyan kortárs ifjúsági regény, mely az ún. tabutémákkal foglalkozik. Ötletek akadtak ugyan, de igazi telitalálat nem volt: meg kellett állapítanunk, ezen a téren igen csak nagy hiátus van a magyar piacon. Ezen próbál egy kicsit javítani a Móra Kiadó Tabu könyvek névre hallgató új sorozatának első darabja Beate Teresa Hanika: Soha senkinek című kötete. A regény a családon belüli erőszak és a pedofília roppant kényes témáját járja körül, ám Dóka Péter szerint nem elsősorban a téma volt az, ami a könyv kiadására ösztönözte őket, hanem az, hogy véleményük szerint ez egy valóban izgalmas, érdekfeszítő tudatregény, melyben Malvina, a főhősnő számára is csak lassan válik érthetővé mi az a súlyos titok, melyet gyermekkorában mélyen eltemetett lelke legbelsőbb zugaiba.
A bemutatónak sikerült felkelteni az érdeklődést a Móra Kiadó új ifjúsági regényei iránt, mely szemlátomást valóban tabudöntögetők és nagyon trendiek.