Boszorkányléptefű, Angyalbojt, Cankópartfutó – Honnan eredhet az elnevezés?

Segíts megfejteni a talányt!

Ismét izgalmas meseíró pályázatot hirdetett „Az egy mi?” címmel a Nemzeti Tankönyvkiadó, melynek keretében különleges település-, növény- és állatnevekhez vár eredetmeséket. A pályázatra általános iskolák 3-8. osztályos tanulóinak történeteit várja a tankönyvkiadó február 21-ig, az anyanyelv nemzetközi napjáig.

Nemesboldogasszonyfa, Ökörítófülpös, Szépkenyerűszentmárton, Berzengőmag, Boszorkányléptefű, Cankópartfutó, Pimpimpárévirág, Angyalbojt – csak néhány település-, növény- és állatnév, melyek eredetéről nem sokat tudunk. Honnan eredhetnek ezek az elnevezések, ki nevezte el őket így és miért? Többek között ezekre a kérdésekre várja a Nemzeti Tankönyvkiadó az ötleteket a meseíró pályázat keretében. A verseny fővédnöke Lackfi János költő.

Az „Az egy mi” pályázatra az általános iskolák 3-8. osztályos diákjai nevezhetnek három kategóriában (3-4, 5-6, 7-8. osztály). A vállalkozó kedvű diákok feladata, hogy a tankönyvkiadó honlapján szereplő elnevezésekből kiválasszanak egyet, majd fantáziájukat segítségül hívva megírják annak eredettörténetét maximum három oldal terjedelemben. A meséket február 21-ig, az anyanyelv nemzetközi napjáig lehet beküldeni, az eredményhirdetésre pedig márciusban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában kerül majd sor. A különböző kategóriákban a legjobb 3 mesét díjazza majd a zsűri, illetve 3-3 különdíj kiosztására is sor kerül. A legjobb mesék írói és felkészítő tanáraik értékes nyereményekkel gazdagodnak.

A pályázatról bővebben: http://www.ntk.hu/also_tagozat/tartalom/list/10801/48835609