Fotó: Nicola D'Agostino

A Bolognai Gyermekkönyvvásár által támogatott kezdeményezés a grafikai és szerkesztői szempontból legjobb könyveket díjazza. Idén a fikció, non-fikció és új horizont kategóriák mellett elindul az opera prima, amelynek keretében új írók és illusztrátorok műveit díjazzák, ezzel ismerik el a kiadók új tehetségek felkutatására tett erőfeszítéseit.

2012-től a digitális kiadás témájában is indul egy kategória: a jövőbe tekintünk azzal, hogy elismerjük a legjobb alkalmazást, amelynek célközönsége az ifjú olvasók.

A Bolgona Ragazzi-díj a szakma egyik legszínvonalasabbja, hiszen a kiadók a legjobb műveiket nevezik, ezzel biztosítva a kiemelkedő jelölteket. A nyertes könyvek megjelennek a médiában és óriási érdeklődésre tartanak számot a hírekben is.

A díjátadó, ahol a nyerteseket az Illustrator’s Café lelkes közönsége mindig meleg fogadtatásban részesíti, a hivatalos programok között az egyik legszenvedélyesebb pillanat.

Fikció
Ebben a kategóriában fantasy-műveket, mesekönyveket, novellásköteteket és illusztrált tündérmeséket lehet nevezni.

Non-fikció
Ebben a kategóriában bármilyen területről származó informatív kiadványok indulhatnak, például a természettudományokkal, történelemmel, művészetekkel, zenével, életrajzokkal és aktuális témákkal foglalkozó, tanulást elősegítő könyvek.

Új horizont
Különleges elismerés ez az arab országok, Latin-Amerika, Ázsia és Afrika kiadói számára – ezek betekintést nyújtanak nagy eszmei innovációkba.

Opera Prima
Új, állandó kategória művészek első munkái számára.

Bologna Ragazzi Digitális Díj
Új kategória a könyvekre támaszkodó alkalmazásoknak, a digitális gyermekkönyvkiadás legjobbjainak.

A könyveket honlapunkon hamarosan egyenként is bemutatjuk.