Hogy a szerelem szörnyű fájdalmat képes okozni, ezt a 15-éves Charlotte szülei válásakor tapasztalja meg. Charlotte számára ekkor ugyanis sok minden megváltozik. Papája ekkor már egy másik nővel, Babsival él, aki ráadásul nagyon kedves. Mamája a szomszéd Melchiorral vigasztalódik, míg Charlotténak kisöccsével kell törődnie. Új lakásba költöznek, új iskolába jár, új pótpapák jelennek meg a színen, és Charlotte ettől teljesen megzavarodik. De aztán egyszer csak egyből két fiú keresztezi az útját, a Sulzer és a Carlo. És ekkor Charlotte maga is átéli, hogy a szerelem útjai meglehetősen kiszámíthatatlanok. De a szerelem egyben gyönyörű és őrült dolog.

felolvasás és beszélgetés
2010. november 22-25.
Budapest, Kecskemét, Szekszárd, Mór

német nyelvű rendezvény
A belépés díjtalan!

Gabi Kreslehner 1965-ben született Felső-Ausztriában. Hat testvérével együtt egy parasztgazdaságban nőtt fel. Ma tanárként dolgozik, németet tanít, technikát és képzőművészetet. Férjével és két gyermekével az ausztriai Ottensheimben él.
Kreslehner már gyermekként kezdett írni, 20 évesen költészeti díjat nyert. Már tanár volt, amikor újra az alkotás felé fordult, történeteket dolgozott fel színdarabokban, amelyeket tanítványaival be is mutatott. Az utóbbi években több fiataloknak és felnőtteknek szóló könyve jelent meg.
Gabi Kreslehner 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben Mira–Lobe–ösztöndíjas volt, és 2006-ban elnyerte a felső-ausztriai írónők és írók FLORIANA díját.
„Charlottes Traum” című ifjúsági könyvéért neki ítélték a 2008. évi Oldenburgi Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi díjat, valamint megkapta a Hans-im-Glück díjat és a Stájer Tartomány Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi díját. 2009-ben a Peter-Härtling-díjjal, 2010-ben pedig az Osztrák Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Állami díjjal tüntették ki.

A könyv tartalma
Hogy a szerelem szörnyű fájdalmat képes okozni, ezt a 15-éves Charlotte szülei válásakor tapasztalja meg. Charlotte számára ekkor ugyanis sok minden megváltozik.
Papája ekkor már egy másik nővel, Babsival él, aki ráadásul nagyon kedves. Mamája a szomszéd Melchiorral vigasztalódik, míg Charlotténak kisöccsével kell törődnie. Új lakásba költöznek, új iskolába jár, új pótpapák jelennek meg a színen, és Charlotte ettől teljesen megzavarodik.
De aztán egyszer csak egyből két fiú keresztezi az útját, a Sulzer és a Carlo. És ekkor Charlotte maga is átéli, hogy a szerelem útjai meglehetősen kiszámíthatatlanok. De a szerelem egyben gyönyörű és őrült dolog.

Sajtóvisszhang
„Gabi Kreslehner azt mutatja meg, hogyan lesz egy leányból rekordidő alatt felnőtt. Ugyanis erősebb, mint saját maga gondolná. És mert felnőtté kell válnia.” (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung)
„A ›Charlottes Traum‹ című könyv (…) olyan bolond, keserű és szép, mint maga az élet.” (Stuttgarter Zeitung)
„Érzékeny és sérülékeny a könyv hősnője, akivel Kreslehner a történetet egészen egyedülálló módon elmesélteti: érzelmek által vezéreltetve, találóan és becsületesen, olykor mereven, szinte durván, majd újra nagyon poétikusan, és minden komolyság ellenére mégis könnyedén.” (Buch + Maus)
„A szerelemről szól ez a könyv – poétikusan, vidáman, szomorúan; a szív közepébe talál. Gabi Kreslehner azzal veszi le lábáról az olvasót, hogy ›elbeszélő modorának könnyedségétől távol áll minden elkoptatott fordulat.” (a Peter-Härtling-díj zsűrijének indoklásából)
„Ez a könyv valódi meglepetés volt számomra: keserű, sós és savanyú… És a vége olyan erős, hogy Charlotte alakja még nagyon sokáig foglalkoztatott.” (Guus Kijer az Oldenburgi Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi díj átadásakor elmondott köszöntőjéből)
Forrás: http://www.goethe.de/ins/hu/bud/ver/hu6694665v.htm