kaatje_vermeire
Kaatje Vermeire a műtermében (Forrás: kaatjevermeire.be)

„Hajlamos vagyok azt hinni, hogy az illusztrációim csak vér, izzadság és könnyek által lesznek jók. Ugyanakkor egy szabad, nyers és spontán vázlat néha sokkal erőteljesebb tud lenni … És közelebb jut a lényeghez.”

 

Kaatje Vermeire a középiskola elvégzése után  reklám- és tervezőgrafikát tanult a genti szépművészeti akadémián. Beleszeretett az illusztrálásba és a kísérletezésbe, ezért tovább tanult az akadémián, ezúttal a grafika szakon fedezte fel a grafikai nyomatok végtelen lehetőségeit, többek között fametszetekkel és rézkarcokkal.

De vrouw eh jongetje_co_i0607.ps, page 1 @ Normalize_2A De vrouw en het jongetje (A nő és a kisfiú) című könyv volt az első fontosabb illusztrációs megbízatása, amit 2007-ben kapott a De Eeenhoorn kiadótól. 2008-ban ezért a munkájáért két díjat kapott: egy Boekenpluim díjat és felkerült a White Raven listájára. Ez a könyv azóta számos nyelven jelent meg.

mannetje_en
A második kiemelkedő könyve a Mannetje en Vrouwtje krijgen en Kind (A férfi és a nő babát vár). Ezt a könyvet Brigitte Minne írta.
Kaatje a Villa Kakelbont gyermekirodalmi oldalon volt vendégblogger, ide íródott a De V-flucht van Otar (Otar repülése V-alakban) című története. Az ehhez készült illusztrációkkal együtt Spanyolországban, a Barbara Fiore kiadónál jelent meg a könyv.

mare_en
A Mare en de dingen (Maja és a fontos dolgok) című könyvet Tine Mortier flamand szerző írta. Kaatjének ez a harmadik képeskönyve a ronse-i Picturale nagydíját nyerte el 2010-ben. A könyvet mára több mint egy tucat nyelvre lefordították.

Kaatje negyedik képeskönyve, De vraag van Olifant (Az elefánt kérdése) Tajvanon is megjelent. A Japie de Stapelaar (Janó, a gyűjtögető) Bas Rompa holland író történetéből készült. Kaatjével közösen teremtették meg ezt a nyugtalanító mesét, ami a jövőbe tekintésről és az elengedésről szól.
2015-ben Kaatje falfestményeket készített az antwerpni kórház új Matild Királynő Anya és Gyerek Központjába. Eközben egy kamaszoknak és felnőtteknek szóló képeskönyvön dolgozott Peter Verhelst, az elismert és népszerű író és színházi szerzővel közösen: A nagyon fáradt férfi és nő, akik szenvedélyesen szerették a Bonsait egy különös szerelmi történet a teljes lemondásról.

bonsai

Kaatje stúdiója egy szépen rendbentartott papírszeméthalom. Szokatlan és merész kollázsokat hoz létre festéssel, rajzolással és egyéb grafikai technikákkal. Kaatje olyan gyönyörű illusztrációkat készít, amelyek a történetek szövetét dúsítják. Rajzainak gyakran bizarr részletgazdagságában szinte eltéved a szemlélődő. Kaatje, amikor nem rajzol, maga is gyakran eltéved: ismert és ismeretlen városokban, a természetben, a konyhában az edények között, zeneszámokban és távoli univerzumokban.