2010. JÚNIUS 4-5.

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

A fesztivál nem verseny, hanem bemutató, nincsenek helyezések és díjak –célunk az, hogy a résztvevő gyerekek a találkozó minden pillanatában jól érezzék magukat, s életre szóló élményt szerezzenek a közös együttlétből.

A példaértékű előadások az országos találkozó megyei és regionális bemutatósorozatának zárultával – az erre a munkára felkért szakemberek javaslatai alapján – meghívást kaptak az országos fesztiválon való szereplésre, Budapestre.

Idén meglepetés-vendégekkel – Kovács Patrícia, Verebes Linda, Pokorny Lia, Parti Nóra, Fenyő Iván, Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Magyar Attila, Hajdú Steve, Kálloy Molnár Péter – várjuk a gyerekeket. Vendégeink részt vesznek az előadásokon, és azt követően beszélgetnek az általuk látott előadás szereplőivel, alkotóival.

2010-ben 25 magyarországi színjátszó csoport kapott meghívást az országos fesztiválra. Június első hétvégéjén 500 gyermektől lesz hangos a Marczibányi tér, akik Győrtől Dévaványáig, Nyírbátortól Alsónánáig – ahonnan a falu összes gyereke fellépőként vesz részt! – az ország különböző pontjairól érkeznek.

Egyszer volt hol nem volt, A kisködmön, Babaarcú démonok, Leszel a barátom?, Hét krajcár, Dzsoni és Árnika című mesék  mellett megnézhetjük például a siroki Bendegúzok három cigányról szóló – népmese alapján készült –előadását. De számos más – a gyerekek és rendezőtanáraik által közösen alkotott, jókedvvel, eredetiséggel elmesélt, eljátszott – produkciót láthat a nagyérdemű.

Munkatársaink végiglátogatták a határon túli magyarlakta területeket, és az ottani regionális és országos színjátszó bemutatókról 5 előadást hívtak meg: Lendváról (Szlovénia), Kuláról (Szerbia), Nagyváradról (Románia), Dunaszerdahelyről és Komáromból (Szlovákia) érkeznek csoportok.

A fesztivál látleletet ad arról is, hogy milyennek látják a mai gyerekek a világot. A kisebbek – akiket még leginkább rendező-tanáraik vezetnek az alkotás folyamatában – a népmeséken keresztül ismerkednek helyzetekkel, a jellemekkel, a körülöttük zajló történésekkel. A kamaszok előadásai már saját élményeikről is árulkodnak. Több produkcióban ötleteikre és improvizációikra alapozva azt próbálják megfogalmazni például, hogy mit jelent számukra a nagyvárosi létezés, hogyan válik kapcsolataikban szervező erővé a pénz hiánya vagy megléte. Hiteles képet mutatnak magukról, a felnőttséget siettető, kíváncsi fruskákról, a büntetéstől félő kamaszlányokról stb.

Az előadások mellett, reményeink szerint a gyerekek élményeit gazdagítják a kísérőprogramok is. Pénteken és szombaton egész nap juniálison vehetnek részt a Marczibányi Téri Művelődési Központ Aventinus udvarán: sok-sok játék (diómalom, ördögcsúzli, kakaslövés, napszurkáló, kötélverés stb.), kézműves foglalkozások, vattacukor várja őket.

Június 4-én, pénteken este valamennyi résztvevő az MMM akadályjátékon vesz részt, mely a Marcziból indul, a Marczibányi Sportcentrumon és a Millenárison keresztül a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban egy óriási „Fesztiválrandival” ér véget.

A fesztivál idején, a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban az érdeklődők a budapesti regionális találkozókon készült fotókból összeállított kiállítást is megtekinthetik.

A fesztivál programja

Június 4 . péntek

10.00-10.15 Ünnepélyes fesztivál megnyitó

10.15-13.00 Előadások a színházteremben és a kamarateremben

14.00-18.00         Előadások a színházteremben és a kamarateremben

18.00 Fogadás a csoportvezető-rendezők tiszteletére. Köszöntőt mond Dankó Virág a II. kerületi Önkormányzat alpolgármestere

19.00-21.00 MMM akadályjáték, meglepetés, közös éneklés, fáklyás felvonulás

22.00 órától         „Vörös” teázó – kötetlen együttlét, beszélgetés, amelyen az előzsűri tagjai is felbukkannak. Pogácsa, tea, jó szó.

Június 5. szombat

9.00 -13.00 Előadások a színházteremben és a kamarateremben

14.00-16.00         Előadások a színházteremben és a kamarateremben

16.00-17.00 Ünnepélyes fesztiválzáró ceremónia, ahol a résztvevők átveszik a Magyar Drámapedagógiai Társaság diplomáját

M M M AKADÁLYJÁTÉK

19:00 -tól Az „M M M – akadályjáték” a Marczibányi Téri Művelődési Központból indul. A Marczibányi Sportcentrumon és a Millenárison keresztül érkezés a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központba.

21:00                   „Fesztiválrandi a Mammutban”- az „M M M – akadályjáték” fináléja. 500 gyermekszínjátszó elénekli a fesztivál dalát. Ezután egy játék keretében kiválasztjuk azt az egy gyermekszínjátszót, aki meghúzza az 1000 lufit tartó háló kötelét, ezzel szabadjára engedve a lufiesőt. Ezután kisebbfajta örömkáosz és hangzavar, valamint óriási eufória várható ☺

A Fesztiválrandi végeztével a gyerekek fáklyákkal vonulnak vissza a Millenárison és a Marczibányi téren keresztül a Marczibányi Téri Művelődési Központba.

A fesztivál programjai a szakmai közönség és az érdeklődők számára nyitottak, díjmentesen látogathatók.

A felmenő rendszerű találkozósorozat főszervezője a Magyar Drámapedagógiai Társaság.

Támogatóink:

Nemzeti Kulturális Alap, Oktatási Minisztérium, II. Kerületi Önkormányzat

Együttműködő partnereink:

Millenáris, Marczibányi Sportcentrum, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Gimnázium és Zeneiskola

Médiatámogató:

Fidelio Est