Csukás István a Pitypang Utcai Általános Iskolában dedikál

Május 14-én ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Lapkiadók Egyesülete a Sajtófesztivált, a leírt gondolatok ünnepét. Ebből az alkalomból kértek fel 6 kortárs írót, hogy saját stílusukban mondják el azoknak, akik talán kételkednek ebben:

…mert olvasni jó!

„Gyerekkoromban, amikor megtanultam olvasni, és az első könyvet becsuktam, úgy éreztem, másik ember lettem. Mintha kinyílt volna előttem az egész világ. Ma sem tudok nagyobb csodát elképzelni, mint amikor a fehér papírlapon megelevenednek a fekete betűk. Beindul a képzeletmozi, és a kicsi fekete pöttyök életre kelnek. Ha valaki látja a fejében pörgő filmet, jó úton jár.

Az olvasás élménye persze csak akkor teljesedhet ki, ha már megtanultunk olvasni. Amikor már nem jelentenek akadályt a mondatok, amikor már nem esünk pánikba egy-egy vastagabb könyvtől. Aki nem tud olvasni, nem élvezheti az olvasás adta örömöket. Az olvasás megszerettetésében is nagy szerepe van például az újságoknak.

Az újságok, a napilapok nagy előnye a könyvekkel szemben, hogy naponta számolnak be érdekes dolgokról. Újságot böngészve frissen tarthatja az agyát az ember. A jó újság olyan fontos, mint a friss levegő, amit vesz az ember. Nagy szükség van rá.

Magam, amióta megtanultam jól olvasni, elmondhatom egyetlen igazán nagy szenvedélyem van és ez az olvasás. Élvezet, de szakmai gyakorlat is számomra. Olyan, mint amikor Liszt Bachot játszott. Gyakorolt, de közben újabb dallamok születtek meg a fejében. Az olvasás segít abban, hogy a fejünkben alvó szavak életre keljenek és szórakoztassanak, elgondolkodtassanak minket.”
Csukás István

A Sajtófesztiválról bővebben: http://www.sajtofesztival.hu/index.php?md=mertolvasnijo