A képzés időpontja:

2012. május 18-19. (péntek-szombat); június 8. (péntek)

Helyszíne:

Református Pedagógiai Intézet, 1146 Budapest Abonyi utca 21.

 A továbbképzés óraszáma: 30 óra.

A képzés díja: 40.000 Ft.

A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a népmese és a műmese műfaji sajátosságait, a mesemondás hagyományos és mai (iskolai, otthoni) formáit, a mesehallgatás szerepét a gyermek személyiségfejlődésében, a kortárs gyermekirodalom jellemző műfajait, kiemelt alkotóit és alkotásaikat, a jelentősebb gyermekirodalmi műhelyeket. Cél ezen kívül, hogy olyan szemlélettel gazdagodjanak a résztvevők, amely segíti őket a gyermekek olvasmányainak kiválasztásában. A pedagógiai gyakorlatban is használható tudást kínálva olyan módszerekkel ismerkedjenek meg, amelyeket haszonnal tudnak alkalmazni az olvasóvá nevelésben.

A továbbképzés célcsoportja általános iskolai tanítók, napközis nevelők, óvodapedagógusok, fejlesztő- és gyógypedagógusok, könyvtáros tanárok, általános- és középiskolai hittanoktatók, magyartanárok, vallástanárok, drámapedagógusok, iskolai színjátszó körök vezetői.

A program tartalmának rövid ismertetése:

A mesék az emberi élet alapvető kérdéseire keresik a választ, a mesélő a közösség számára újra meg újra megfogalmazza ezeket az alapkérdéseket. A valóság és a fantázia elemeiből keveredő hagyományos és mai mesék segítenek eligazodni az élet útvesztőjében, a boldog mesei vég megnyugvással tölt el bennünket. A mese a mesélő és a mesehallgató közös vándorútja a képzelet birodalmában. Mesét olvasni, mesélni különleges, meghitt pillanat: felnőtt és gyermek közös kalandja a már jól ismert vagy a még ismeretlen mesevilágban. A továbbképzés célja, hogy megismertesse a résztvevőket a mesék és a mesélés világával, a népmese és a műmese műfaji sajátosságain túl bemutassa a mesemondás hagyományos és mai (iskolai, otthoni) formáit, a mesehallgatás szerepét a gyermek személyiségfejlődésében, a kortárs gyermekirodalom jellemző műfajait, kiemelt alkotóit és alkotásaikat, a jelentősebb gyermekirodalmi műhelyeket. Cél ezen kívül, hogy olyan szemlélettel gazdagodjanak a résztvevők, amely segíti őket a gyermekek olvasmányainak kiválasztása során. A pedagógiai gyakorlatban is használható tudást kínálva olyan módszerekkel ismerkedjenek meg, amelyeket haszonnal tudnak alkalmazni az olvasóvá nevelésben. A továbbképzés elméleti témaköreit (A népmese hagyománya, A modern mese, A meseválasztás szempontjai, Változatok a mesélőre) a képzés közel negyedét adó gyakorlati foglalkozások egészítik ki. A továbbképzés végén a résztvevők záródolgozatban adnak számot ismereteikről. A dolgozat elméleti (szakirodalom alapján írt rövid beszámoló) és gyakorlati (tervezet) részből áll, amelyben a hallgatók a képzés során szerzett ismereteiket foglalják össze. A tanúsítvány kiadásának feltétele az összóraszám 80%-án való részvétel (kötelező megjelenni a gyakorlati foglalkozásokon), illetve írásbeli záródolgozat elkészítése és beadása a tanfolyamot követő 1 hónapon belül.

Program

Időpont

Téma

Óraszám

Előadó

május 18. (péntek)

10.00 – 11.30

A népmese sajátosságai

2

Dr. Hermann Zoltán

11.45 – 13.15

A mesélés tradíciója, a mesélés rituáléja

2

Dr. Hermann Zoltán

EBÉD

14.00 – 15.30

A műmese sajátosságai

2

Dr. Pompor Zoltán

15.45 – 17.15

Gyermekeink könyvespolca

2

Dr. Pompor Zoltán

17.30 – 19.00

A mesélés haszna

2

Nagy Attila

május 19. (szombat)

9.00 – 11.15

A mese és a média

3

Dr. Balcsik-Tamás Kinga

11.30 – 13.00

A mesélő pedagógus

2

Kovács Marianna

EBÉD

13.30 – 15.00

A mesélés vizuális segédeszközei

2

Horváthné Csapucha Klára

15.15 – 16.45

A szöveg és az illusztráció kapcsolata

2

Sándor Csilla Mária

17.00 – 17.45

A mesélő szülő

1

Dr. Pompor Zoltán

június 8. (péntek)

10.00 – 11.30

A mesélő mesélő

2

Berg Judit

11.45 – 13.15

Gyermekkönyvesbolti séta

2

Két egér

Szekeres Nikoletta

EBÉD

14.00 – 16.15

Látogatás a gyermekkönyvtárban

3

Dienes Éva; Sárkányos Gyermekkönyvtár

16.30 – 19.15

A gyermekkönyvkiadó műhelye

3

Győri Hanna/Szigeti Katalin/Sándor Csilla Mária

 

 Jelentkezni lehet: a mellékelt jelentkezési lap segítségével

Jelentkezési határidő: 2012. május 12.

A képzéssel kapcsolatos kéréseikkel, kérdéseikkel Pompor Zoltánt kereshetik

06 30 961 8672; pompor.zoltan@reformatus.hu

Jelentkezési lap