Anyák napi beszélgetés –
D. Tóth Kriszta vezetésével édesanyák beszélgetnek a mesék születéséről, a mesék és a valóság kapcsolatáról. Vendégeink: Berg Judit, Finy Petra, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina (vasárnap 11.00)

A Szegénység témája a (mese)irodalomban –  Beszélgetés írókkal
Moderátor: Tamás Zsuzsa
Meghívott írók: Bódis Kriszta, Boldizsár Ildikó, Békés Pál, Kiss Ottó, Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Háy János, Szilágyi Ákos, Zalán Tibor (szombat 15.30–17.30)

Gingalló  – Szalóki Ági koncertje
A Gingalló című albumon népdalfeldolgozások és énekelt versek kaptak helyet, ezúttal József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Szabó T. Anna versei. A zenekar tagjai: Lamm Dávid – gitár | Kovács Zoltán – nagybőgő | Dés András – ütőhangszerek  (szombat 11.00)

Lolamesék
A gyerekek felfedezhetik Lola világát! Olvashatnak mesét, nézhetnek rajzfilmet, játszhatnak, színezhetnek, és találkozhatnak a Lolamesék szerzőjével, D. Tóth Krisztával (mind a három napon, meghatározott időpontokban)

Hogyan olvasunk a jövőben?
Weiler Péter, az e-book Magyarország Kft. vezetője beszélget a jövő olvasóival az olvasás jövőjéről (péntek)

Hallgass ide! Mesét olvasnak az Örkény Színház színészei
2009 novemberétől hétvégi délelőttökön az Örkény Színházban egy-egy színész mesél a gyerekeknek (és szüleiknek). A nagy sikerű programsorozat előadói a Gyermekirodalmi Fesztiválon is mesélnek nekünk. Vendégünk lesz Bíró Kriszta, Für Anikó, Gálffi László Hámori Gabi, Kerekes Viktória, Pogány Judit és Mácsai Pál. A mesehallgatás után képeket készthetnek a gyerekek a mesékhez a GYIE illusztrátorainak vezetésével. Takács Mari, Paulovkin Boglárka, Ficzere Kyru, Kőszeghy Csilla, Holló Anna (péntek, szombat, vasárnap)

Alkotópárosok – beszélgetés írókkal, illusztrátorokkal
A fesztivál ideje alatt írókkal és illusztrátorokkal beszélgetünk olyan formában, amelyet nemcsak a szülők, de remélhetőleg a gyermekek is értenek, és élveznek. Meséléssel, interaktív játékkal várjuk az érdeklődőket.
Vendégeink többek között: Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Nyulász Péter, Parti Nagy Lajos, Kiss Ottó, Nádori Lídia, Tóth Krisztina, D. Tóth  Kriszta, Faltisz Alexandra, Szalma Edit, Nógrádi Gábor, Zalán Tibor, Paulovkin Boglárka, Kőszeghy Csilla, Takács Mari, Lackfi János, Baranyai András, Kárpáti Tibor, Szijj Ferenc, Varró Dániel, Schein Gábor, Kun Fruzsina, Finy Petra és mások (naponta minden órában)

Írók és illusztrátorok dedikálnak
A háromnapos rendezvény egész ideje alatt neves írók és illusztrátorok dedikálják legújabb könyveiket. (folyamatosan)

Szakmai konferencia az olvasásról, a mesékről és az illusztrációkról
Konferenciát szervezünk neves előadók részvételével. Többek között Vekerdy Tamás, Boldizsár Ildikó, Pálfi György, Lovász Andrea, Pompor Zoltán, Gombos Péter előadásait hallgathatjuk meg. Szó lesz az olvasásról, a szegénység és az irodalom kapcsolatáról, egy lehetséges Magyar Gyermekkönyv Intézet létrehozásáról, az elmúlt 10 év legjelentősebb 50 gyermekkönyvéről (melynek listáját ezen az eseményen tesszük először közzé), az illusztrátorok helyzetéről (péntek, szombat, vasárnap)

Mesepiac
Képek és történetek találkozása
Ismert és ismeretlen írók és illusztrátorok árulják portékáikat, történeteket csereberélnek egymással. Mesék és képek találnak egymásra, és remélhetőleg kiadóra is (pénteken az ünnepélyes díjkiosztó és a vasárnapi workshop után)

Filmek gyerekeknek
Kortárs történetek – kortárs filmek. Válogatás az utóbbi évek gyerekeknek szóló filmterméseiből (folyamatos vetítéssel)

Bakos Barbara: Kiss Ottó  – Bárányok
Bárdos Attila: Kovács András Ferenc – Manóka
Bera Nándor: Kántor Péter – Dobozolt baj
Bognár Éva Katinka: Kukorelly Endre – Vanamit
Boldizsár Péter: Ranschburg Jenő – Hátteki
Bukta Zsolt: Lackfi János – Felhőevő Dorottya
Gellár Csaba: Kántor Péter – Béka parti
Gelley Bálint: Palya Bea – Laci bátyám (dal)
Horváth Molnár Panna: Kiss Ottó – Csillagszedő Márió, részletek
Janoch Lívia: Jónás Tamás – A matematikus szatyora
Kiss Melinda: Kaláka – Három székláb (dal)
Kreifl Zsuzsanna: Kukorelly Endre – Hajmosás; Nyulász Péter – Buborék
Végső Ágota: Zalán Tibor – Kaláka: Gomulka házmester tilalma (dal)
Zétényi Bori: Tóth Krisztina – Marci öltözik

Könyvkaland
Ismerkedés az utóbbi évek legjobb gyermekkönyveivel. Az iskoláskorú gyerekek tovább írhatják a meséket, bebújhatnak a szereplők bőrébe, könyvajánlót készíthetnek, vetélkedőkön vehetnek részt. A program házigazdája Uhrin Csaba (péntek 10.00–14.00)

Kortárs keresztyén gyerekkönyvek
Interaktív, játékos könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetés szerzőkkel, illusztrátorokkal, kritikusokkal, szülőkkel, olvasókkal a vallásos gyermekirodalomról. A program házigazdája: Dr. Pompor Zoltán gyermekirodalom-szakértő (szombat 15.00–17.00)

Saját mesekönyv – A Burattino iskola tanulóinak könyvbemutatója
A Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány 1990. áprilisában jött létre abból a célból, hogy fenntartson egy olyan iskolát, ahol a gyerekek „kinőhetik” hátrányaikat. Az iskolába való felvétel fő szempontja akkor és a mai napig is a rászorultság. Soós Dóra és Iványi Viktória gyeremekpszichodráma-oktatók vezetésével a mintegy háromnegyed éves munka gyümölcsét – egy saját mesékkel-képpekkel illusztrált mesekönyvet – mutatnak be az alkotó gyerekek (vasárnap 14.00)

ARANYSITYAK – friss gyerekversek
Rendhagyó könyvbemutató
Egy különleges kortárs versgyűjtemény a Csodaceruza kiadásában. Lackfi János 40 kortárs alkotó versét gyűjtötte egyetlen kötetbe. A könyvet Molnár Jacqueline illusztrálta. Olyan szerzők szerepelnek a könyvben, mint Acsai Roland, Erdős Virág, Finy Petra, Garaczi László, Demény Péter, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Vörös István (szombat 15.00)

Nem akarok többé boszorkány lenni! – Bábelőadás
„Furinka a légynek sem tud ártani. Pedig Furinkától mindenki azt várja, hogy ártson: légynek cicának, legénynek. Mert Furinka: boszorkány. Csakhogy Furinka nem akar boszorkány lenni. Aki nem akar boszorkány lenni, az nem varázsolhat magának uzsonnára zsíroskenyeret, következésképpen: dolgoznia kell. Furinka nem fél a munkától, bármit elvállal: takarít, levelet kézbesít, fest és mázol. Azaz takarítana, levelet kézbesítene, festene és mázolna, ha hűséges seprűje hűségével meg nem nehezítené Furinka életét…
A kedves kis boszorkány történetét óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt ajánljuk!
Az előadás létrehozója: Badacsonyi Angéla, Sipos Katalin, Sisak Péter Színész: Badacsonyi Angéla (szombat 15.00)

„Tintasztori”– Workshop illusztrátoroknak és íróknak
Képzeletgyakorlatok történetmeséléshez.
Vezetik: Jorge Martin (GB) és Kőszeghy Csilla (H)
Illusztrátorokat várunk, akik hajlandók a történetmesélésre, és írókat, akik hajlandók kicsit rajzolni is. Időpont: Május 1. szombat, 13.00–16.00
Szabadtéri bohócjátszó és gólyalábosok
Vajon milyen lehet kígyóbűvölőnek, bátor oroszlánnak, erőművésznek vagy varázslónak lenni? Interaktív játéklehetőség – porontycirkusz. Vidám belépő a Művészetek Palotájába (szombaton, jó idő esetén egész nap)

Könyvbemutatók
Könyvkiadók ajánlata gyerekeknek. A foglalkozások keretében a résztvevők megismerkedhetnek a gyermekkönyvkiadók legfrissebb ajánlataival és könyveket is nyerhetnek (péntek, szombat, vasárnap)

Kreatív műhely illusztrátorokkal
Technika, stílus, ötlet, kreativitás. A Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének tagjai különböző illusztrációs technikákkal és eszközökkel ismertetik meg a gyerekeket (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)

Kreatív Műhely a Cellux csoporttal
Óriás lexikon készítése. Szoktál-e olvasni a paplan alatt, azaz mi mindenből lehet olvasólámpát készíteni? Anyák napi környezetbarát ajándékkészítés (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)

Olvasósarok
Helyezd magad kényelembe! Az olvasósarokban kicsik és nagyobbak egyaránt találhatnak olvasmányokat. Régi és új könyvek várják a látogatókat! Itt kényelmesen lehet lapozgatni, olvasgatni, ismerkedni a kortárs gyermekirodalom színe-javával (a fesztivál ideje alatt folyamatosan)